Röportaj: Minor Majority

2000 yılında Pål Angelskår ve Harald Sommerstad tarafından kurulan Minor Majority, 3. albümleri ‘Reasons To Hang Around’ albümünde bulunan ‘Come Back To Me’ ve ‘Supergirl’ şarkılarıyla Norveç’te ün kazanmaya başladı. ‘Napkin Poetry’ adlı yeni albümlerini 2019’da yayınlayan grup, 10 sene aranın ardından dinleyiciye yeniden zamansız şarkılar sunuyor.


Bu sene içerisinde “Napkin Poetry” adında yeni bir albüm çıkarttınız. Bu albümün yaratılış sürecinden bahseder misiniz? 

– 2010 ve 2014 yılları arasında konserlerimize ara verdik. Yeniden konser vermeye başladığımızda ise eski şarkıların yanında yeni bir şeyler de çalmamız gerektiğini hissettik. Konserlerimize gelenlerin eski şarkılarımızı duymayı sevdiğinin farkındayız fakat bizler için yeni şeyler üretebilmek çok önemli. Bu yüzden yeni şarkılar üzerinde çalışmaya başladık ve bir süre sonra bir albüm çıkartmaya yetecek kadar şarkımız oldu. 2016’da bir single kaydettik. Bu şarkının albümde olacağını düşünmüyorduk ama o şarkının ardından bir şarkı daha geldi ve onun ardından bir şarkı daha geldi. Böylece albümü tamamlamak için stüdyoya girmeye karar verdik. Giske’deki Ocean Sounds kayıt stüdyosuna gittik. ( http://oceansoundrecordings.com ). Bizim için gerçekten çok keyifli bir deneyimdi. Sadece müziğimize odaklanmıştık. İlk birkaç gün toplu kayıtları tamamladık ve sonrasında her birimiz birer birer stüdyoya girdik. Birimiz kayıt yaparken geri kalanlar yürüyüşe çıkıyorlardı. Her akşam farklı birimiz akşam yemeğinden sorumluydu ve herkes en iyi şef olmak için uğraşıyordu! Hepimiz için çok eğlenceli bir deneyimdi.

Şimdilerde neler yapıyorsunuz peki? 🙂 Yakın gelecekte yeni şarkılar var mı?

– Evet! Aslında şuan sizinle konuşurken yeni şarkılarımızı kaydediyoruz. Henüz pek bir şey belli değil ama yakın gelecekte bir albüm çıkartmayı planlıyoruz.

Size ve müziğinize en çok ilham veren şeyler neler? 

– Farklı zamanlardan, bir sürü müzisyen bize ilham veriyor. Biz beş kişiyiz ve hepimizin sevdiği ve dinlediği şeyler oldukça farklı. Gitaristimiz Jon; Don Caballero, Slayer ve Motorphyscho gibi rock gruplarını çok seviyor. Ama aynı zamanda Dire Straits ve Lene Marlin gibi daha az agresif sanatçıları da dinliyor 🙂 Klavyecimiz Harald, daha çok ana akım pop dinliyor ama Nick Cave ve David Bowie onun en büyük ilham kaynakları. Basçımız Henrik country müzik seviyor ve hiçbirimizin daha önce adını duymadığı grupları dinliyor ama Pink Floyd ve Neil Young’s Crazy Horse gibi klasik rock gruplarını da çok seviyor. Bateristimiz Halvor indie rock dinleyerek büyümüş ama şimdilerde Steely Dan, Journey ve Foreigner gibi klasik rock gruplarını dinliyor. Solistimiz Pål ise Al Stewart, Doug Paisley ve The Beatles gibi unutulmaz söz yazarlarından ilham alıyor.

Gelecek planlarınız neler?

– Seneye Almanya’da bir turnemiz ve Norveç’te bazı konserlerimiz olacak. Konserlerimizden biri, aynı zamanda albüm kayıtlarımızı yaptığımız, Baroniet, Rosendal’da olacak. Harika bir yer!

Genelde Norveç içerisinde konser vermeyi tercih ediyorsunuz. Gelecekte konser vermek isteyeceğiniz başka ülkeler, başka şehirler var mı?

– Seneye Almanya’da bir turnemiz olacak. Onun dışında Fransa ve İsviçre’de de bazı konserlerimiz olabilir. İstanbul’da bir konser vermeyi de çok isteriz! Gitmek isteyeceğimiz çok yer var ve konser vermekten çok keyif alıyoruz ama çalmaya ve turneye çıkmaya devam etmemiz için belirli bir gelire ihtiyacımız var. Dolayısıyla bizim için önemli olan gideceğimiz ülkelerde yeterli sayıda dinleyicimizin olması.

Birbirinizle nasıl tanıştınız?

– Hepimiz Oslo’dan, aynı çevreden geliyoruz ve hepimiz enstrüman çaldığımız için bir şekilde birbirimizden haberdardık. Pål ve Harald birlikte başka bir müzik grubundalardı ve sonrasında Minor Majority’yi kurdular. Sonrasında Jon da onlara katıldı. Norveç’te bir festivale davet edildikten sonra ise basçımız Henrik ve bateristimiz Halvor gruba katıldı. 2001’de ilk albümümüz olan ‘Walking Home From Nicole’s’ albümünü çıkardık.

Minor Majority ismi nereden geliyor?

– Farklı anlamlara gelebilecek bir isim. Minör ve Majör müzik terimleri, aynı zamanda çoğunluk ve azınlık anlamına da geliyor. Ama en önemlisi, kulağa çok güzel geliyor!

Kendi şarkılarınız arasında favorileriniz hangileri?

– Hepimiz “Up For You & I” albümünü çok seviyoruz. Son albümümüz “Napkin Poetry” albümünde ise; “Lucy”, “I’ve Been Here Before” ve “How to Fall” gibi daha progresif  şarkıları yaparken çok keyif aldık. Bu şarkıların hiçbirinin “geleneksel” bir nakarat yapısı yok ve belki de bu yüzden bu şarkıların üzerinde çalışmak bizim için çok keyifliydi. Norveçli şarkıcı Linnea Dale ile düet yaptığımız “Another Year” şarkısı da bizce çok iyi bir stüdyo kaydı oldu.

Oslo’da yaşamanın en sevdiğiniz yanı nedir?

– Bu günlerde kar! Oslo her mevsimde, size bir sürü güzellik sunan bir şehir. Kışın kayak yapabilir, yazın yüzmeye gidebilirsiniz. Şehir merkezi doğayla iç içe. Oslo ile alakalı sevdiğimiz bir diğer şey ise yıl boyunca süren kültürel etkinlikler ve festivaller. Size her şeyi sunan, mükemmel boyutta bir şehir! 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir