Oslo Üniversitesi SKAM dersi veriyor

Oslo Üniversitesi, oldukça popüler televizyon dizisi SKAM özelinde dijital hikaye anlatıcılığını mercek altına alan bir ders veriyor.

Gry Cecilie Rustad‘ın verdiği SKAM dersi, sosyal medya üzerinden ne anlamda hikâyenin şekillendiğini merkezine alıyor. “William Noora’ya cevap verecek mi?”, “Isak’ın arkadaşları onu affedecek mi?” gibi soruları sorduğumuz dizi aslında popülaritesini dijital hikaye anlatıcılığına borçlu. Rustad’a göre SKAM normalde alışkın olduğumuz bir dizi yapısının dışına çıkıyor ve hedef kitlesini medyayla birleştiriyor. Hartvig Nissens Lisesi öğrencilerinin hayatlarını konu alan dizideki bütün karakterlerin sosyal medya hesapları ve karakterler gerçekten bu sosyal medya hesapları üzerinden yazışıyor ve düzenli olarak paylaşım yapıyor. Rustad’a göre izleyici karakterlerle önemli bir bağ kurmuş durumda, çünkü karakterler de sosyal medya hesaplarını güncelliyor.

Gençlerin sosyal medya alışkanlıklarına da odaklanan ders, yedi bölümden oluşuyor ve medya tarihi de bu bölümler arasında yer alıyor. Elbette ders sadece karakterleri analiz etmekle bitmiyor, bütün bunları medya çalışmalarıyla da paralel bir şekilde anlamlandırmak gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir