Midsommar’ın Mitolojisi

Midsummer (İsveççe Midsommar) ışığın, canlılığın, verimliliğin, doğurganlığın ve aşk kavramının öne çıktığı, kökü aslında Hristiyanlık öncesi Pagan zamanlara dayanıyor. Hal böyle olunca da Midsommar Nordik mitolojide bi’hayli büyük bir yer kaplıyor.

Midsommar efsanelerinden en yaygın olanları genelde hep aşk ve sevgi üzerine kurulu. Örneğin eğer o gün doğada 7 farklı çiçek bulup, gece yastığınızın altına koyarsanız gelecekteki eşinizi rüyanızda görüyorsunuz 🙂 Ayrıca Midsommar çok önemli bir gün olarak görüldüğü için, birlikte olduğunuz kişiyle bir önceki gün aranız iyiyse Midsommar’dan sonra çok daha iyi olacağı düşünülür.

Midsommar’da toplanan çiçeklerin sadece aşkta değil sağlığa da faydalı olduğu söylenir. İnanışa göre çiçeklerden yapılan taçlar doğanın sağlık dolu enerjisini insanlara taşır. Böylece bir sonraki Midsommar’a kadar sağlıklı bir yıl geçirilir.

Ülkeden ülkeye farklılık gösterebilen bu inanıçlara Nordik mitolojinin katkısı ise büyük. Örneğin İsveç’te yeteri kadar güzel dans ederseniz ormanda elfleri görme şansınız artıyor 🙂 İzlanda’da foklar insana dönüşebiliyor. Hatta İzlanda’da Midsommar gecesi başınıza kötü bir şey gelirse ertesi gün kötü enerjiyi atmanız için soyunup toprakta yuvarlanmanız gerekiyor. Norveç’te ise mitolojinin dev yaratıkları troller, inekleri kaçırmasın diye tüm ahırlar çiçekler ile süsleniyor.

Bütün bu gelenekleri günümüzde hala görebiliyor olsak da aileden aileye, bölgeden bölgeye çok değişebiliyor. Kalabalık toplulukların bir araya geldiği kutlamalarda karşımıza bazen falcılar da çıkabiliyor 🙂 Çünkü inanışa göre Midsommar geleceği görmek için en uygun gün!

https://www.mobilet.com/event/midsommar-festival-2019-3811-9397
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir