Midsommar Nedir?

Nordik gün dönümü olarak da adlandırabileceğimiz Midsommar, Avrupa’nın birçok bölgesinde kutlansa da özellikle İsveç kültürünün en önemli günlerinden birisi. İskandinavya’nın Pagan dönemlerinden kalma bu gün özetle yazın gelişini, doğanın canlanmasını, doğurganlığı ve aşkı kutluyor.

Nordik ülkelerde büyük bir coşkuyla kutlanan Midsommar, en uzun günün yaşandığı 21 Haziran çevresinde kutlanıyor. Geride bırakılan uzun ve karanlık kış aylarından güneşin neredeyse batmayacağı günlerin gelişini aile ve arkadaşlar ile dans ederek kutlamak en öne çıkan Midsommar geleneklerinden birisi.

Fotoğraf: Per Bifrost

Tarih boyunca farklı kutlamalar görsek de günümüzde Midsommar, beyaz elbiseler, çiçekli taçlar, leziz çörekler, özenle hazırlanmış yemekler ve İsveç’in geleneksel içkileriyle parklarda, bahçelerde Maypole etrafında uzuuun bir piknik ile kutlanır. Hatta efsaneye göre yeterince dans ederseniz Nordik mitolojisinin haylazları elfleri ve ormanın gizemli yaratıkları perileri Midsommar’da görebilirsiniz.

Midsommar ve nasıl kutlandığı hakkında daha fazla bilgi almak için her hafta Çarşamba Nordik Simit’i ziyaret etmeyi unutmayın 🙂

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir