Nordik Film Önerisi: Simon och Ekarna

Ingmar Bergman gibi bir üstadı yetiştiren İsveç’ten yine mükemmel bir film karşımızda. Ancak bu film bu kadar sevimli ve güzel olmasına rağmen çok tanınan bir film değil, maalesef.  Huzurlarımızda bugünün Nordik film önerisi Simon och Ekarna var.

“Simon ve Meşe Ağaçları” anlamına gelen bu film, elbette Simon (Bill Skarsgård) isimli bir çocuğun hikayesiyle ilgili. Göteborg’un küçük bir kasabasında yaşayan Simon aslında II. Dünya Savaşı patlayana dek oldukça sıradan bir çocuk. Geleneklere oldukça bağlı, eğitime önem vermeyen bir baba tarafından yetiştirilen Simon için ancak her şey yakında değişecektir. Çünkü Simon yakında, babasıyla birlikte Nazi Almanyası’ndan kaçan Isak ile tanışıcaktır.

Titkok-a-csaladban
Simon’a annesi öğüt verirken.

Babasını sürekli sorgulayan, sanata, müziğe, kitaplara bir o kadar da meraklı olan Simon büyüdükçe bazı şeylerden daha da şüphe duymaya başlar.Bir de Isak’ın kültürlü babası Ruben ile tanışınca Simon kendi ailesinden de yavaş yavaş kopmaya başlar. Tabii, zaman içerisinde bu iki aile de yakınlaşmaya başlar. Çünkü Isak da kendisini Simon’ın babasına yakın hisseder. Bir yandan da Nazi orduları Danimarka’ya, Norveç’e kadar gelir, savaş kapıdadır.

IMG_2156


Bir de Simon bu gergin günlerde, yıllar boyunca annesi babası diye bildiği insanların aslında uzaktan akrabaları olduğunu öğrenir. Acı gerçekleri öğrenen Simon, elbette bir kimlik arayışına girer. Bunaldığı zamanlarda meşe ağaçlarını izlemeye giden bu çocuk,meşe ağaçlarının ona gizemleri fısıldadıkları hayal eder ve olaylar gelişir. Meşe ağaçları adeta Simon’ı büyüler.

20107283

İsveçli yazar Marianne Fredriksson’un “Simon ve Meşe Ağaçları” romanı ayrıca İsveç’in resmi sitesine göre okunması gereken 10 İsveç kitabından biri olarak nitelendiriliyor. Skarsgårdlar’ın yeni gözdesi Bill’in başarılı oyunculuğuyla da bu film, dönem filmi severler için ideal. IMDb’de şu an 6.4 olan film, kesinlikle daha yüksek bir notu hak ediyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir