Nordik Film Önerisi: Kraftidioten

Bugünkü Nordik film önerisi Kuzey Avrupa sinemasının en mükemmel filmlerinden birisi “Kraftidioten” ya da Türkçe ismiyle Buz, Kar ve İntikam”. Soğuk ülkenin sıcak filmi diye nitelendirebileceğimiz bu film, Filmekimi kapsamında gösterime girmişti. Şuan vizyonda olmamasına rağmen “Kraftidioten” İskandinav sinemasının kesinlikle izlenmesi gereken filmlerinden birisi.

Filmin isminden de anlaşılacağı üzere filmde buz da, kar da ve elbette intikam da var. Bu filmde olaylar başroldeki Stellan Skarsgård‘ın canlandırdığı karakter Nils‘in üzerinde gelişiyor. Nils öyle iyi bir insan ki hatta o yıl Norveç’te “Yılın Vatandaşı” ödülüne layık görülür. Ancak zamanla olaylar gelişmeye başlar ve Nils içindeki iyi niyetli ve sakin insanı yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Çünkü Nils’in oğlu uyuşturucu bağımlısı olur ve Norveç’in en belalı uyuşturucu mafyasına ters düşer. Nils de bu durumu kabullenemez ve mafyadan intikam almak ister.

stellan skarsgard


Norveç mafyasının başındaki vegan Kont da elemanlarının sırayla hayatını kaybetmesi üzerine şüphelenir ve Sırp mafyasının bu işte parmağı olduğunu düşünür. Elbette, işler yavaş yavaş arap saçına dönmeye başlar. Bu filmdeki mizahi ögelerden en güzeli ise hangi karakter ölürse ardından ismi ve karakterin mensup olduğu dine ait sembollerin çıkması. Bu geçişler o kadar çok hızlanacak ki zamanla gülmeye başlayacaksınız.

İyi bir insanın bile en sonunda kötü yönde değişebileceğini ve umutsuzluğa kapılabileceğini konu alan bu film, kara mizahın en güzel örneklerinden biri. Ayrıca soundtrackteki güzel şarkılardan birisi ise ünlü şarkıcı Bjørn Eidsvåg‘ın Floden şarkısı. Berlin Film Festivali‘nde prömiyerini yapan Kraftidioten aynı zamanda Altın Ayı için de yarışmıştı.

stellan 2



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir