Lagom Nedir? Ne Az, Ne Çok. Tam Ayarında: Lagom

‘Azı karar çoğu zarar’ lafı küçüklüğümüzden beri hep cebimizde bizimle gelen sözlerden olmuştur. Lagom, İsveçlilerin, içinde hem bu kavramı, hem de ‘yettiği kadar’ anlamını barındıran, hayatta hiçbir şeyi abartmamak gerektiğini, her şeyin olması gerektiği gibi, olması gereken zamanda ve biçimde olacağını tarif ettikleri bir kavram.

Biraz örnek vererek açıklamak daha doğru olabilir. Mesela bir iş yetiştirmeniz lazım ve patronunuz size bu işi ne zamana bitireceğinizi soruyor ve siz ona ‘lagom’ diye karşılık veriyorsunuz. Her şey bu kadar basit aslında değil mi, ‘lagom’ ?

Bir gün biz de patronumuza bu cevabı verebilecek özgürlükte olabilir miyiz bilmiyorum; ama ana hatlarıyla lagom burada bir işi güzel ve hakkıyla yapabilmek için ihtiyacımız olan zamanı simgeliyor.

Başka bir örnek ise, bir yemek pişireceğinizde içine koyacağınız malzemeleri yine olması gerektiği miktarda koyuyorsunuz. Mesela maydanozu çok seviyorsunuz diye bir koca demet maydanozu yemeğe koymanın bir anlamı yok değil mi? Ya da eti çok pişmiş seviyorsunuz diye eti susuz ve kuru yiyemezsiniz mesela. Her şey olması gerektiği gibi olmalı, ne fazla ne de az. Lagom burada bizim nefsimize olan irademiz ve kendimizi kontrol edişimizi temsil ediyor.



İsveçlilerin pratik insanlar olduğundan daha önce farklı konularda bahsetmiştik. Aslında bizce lagom kavramı da bizim çok uzak olduğumuz ya da hayatımızda ilk kez duyduğumuz bir kavram değil. Sadece bunu isimleştirmek, hayatta kendinizi daha pratik ifade etmeye ve hayat görüşünüzü, düşüncenizi kısa bir şekilde özetlemenize yol açıyor. Youtube’ta İsveçliler ile ilgili en çarpıcı özellikler videolarını izlediyseniz ‘lagom’ kavramının tipik bir İsveç karakteristiği olduğunu göreceksiniz. Bu kadar gelişmiş bir medeniyette lagom işe yarıyorsa bizim hayatlarımızda da yarayabilir, ne dersiniz?

Viking Ailesi’ni Instagram’dan takip etmeyi unutmayın! ?


4 comments
  1. Merhabalar,

    Lagom hakkında hazırlamış olduğunuz yazı için çok teşekkürler, emeklerinize sağlık. Lagom, minimalizmle iç içe bir kavram. Özünde, hayatı sadeleştirerek mutlu olma fikri yatıyor. Minimalizm de öncelikle sanatta ve mimaride ortaya çıkmış bir akımken şimdi bir yaşam tarzı oldu. Eşyadan kıyafete her alanda minimalizmin etkilerini benimsemek mümkün. Lagom da bu noktada bir dekorasyon akımı olarak bilinse de yaşam tarzı haline gelmiş durumdadır. Kelime anlamı olarak; ne çok fazla ne çok az, tam kararında manasına geliyor. Anneannelerimizin azı karar, çoğu zarar sözünü de andırmaktadır. İzninizle ben de Lagom hakkındaki yazımı sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/ne-cok-az-ne-cok-fazla-tam-kararinda-lagom

    Yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle,
    keyifli okumalar olsun.

    http://www.ebrubektasoglu.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir