Kuzey Işıkları
Kuzey Işıkları

Kuzey Işıkları Nasıl Gözükür?

Aurora Borealis, gökyüzünün dans edişi veya bir başka deyişle Kuzey Işıklar… Hepimizin tüylerini diken diken eden bu fenomen herkesin hayallerini düşlese de Kuzey Işıkları Nasıl Gözükür? diye aradığınızda çok farklı bilgiler var. Aşağıda sırayla Kuzey Işıkları nedir, hangi renklerde olur, ne zaman ve nerede gözükür, nelere dikkat edilmeli sorularını yanıtlamaya çalıştım.

Kuzey Işıkları Nedir?

Latince’de ‘aurora’ kelimesi gün doğumu anlamına gelirken Roma mitolojisinde Şafak Tanrıçası Aurora ile de bağlantılıdır. ‘Boreas’ ise aslında Yunanca‘da kuzey rüzgarına verilen isimdir. Kısaca Aurora Borealis,  Kutup bölgerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Bu ışımalara tarih boyunca uygarlıklar farklı anlamlar yüklemiş. Eğer mitoloji seviyorsanız Kuzey Işıkları Mitolojisi yazımıza buradan göz atabilirsiniz.


Kuzey Işıkları Nasıl Gözükür?
Kuzey Işıkları Nasıl Gözükür?

Kuzey Işıkları Hangi Renklerde Olur?

Işıklar genellikle yeşil olmak üzere birçok renkten oluşmaktadır. Pembe, kırmızı, mavi, mor, turuncu gibi. Işıkların rengi ise atmosferdeki oksijen ve nitrojen emisyonlarına, Auroa’nın gücüne göre değişir. Mesela oksijen emisyonları fazla ise yeşil veya kahverengimsi kırmızı gibi renkler görülür. Nitrojen emisyonları fazla olduğunda mavi ve kırmızı görülür. Kimileri Kuzey Işıkları fotoğraftakiler gibi gözükmüyor dese de bu aslında tamamen ışığın gücüne bağlıdır, diyen güçlü bir ışık görmemiştir 🙂

Kuzey Işıkları Ne Zaman Gözükür?

Kuzey ışıklarını en iyi yakalayabileceğimiz dönem ise Mart ve Eylül ekinoksları olarak söylense de aslında bu iş tamamen şans işi 🙂 Ayrıca tarihler de bulunduğunuz bölgeye göre hep değişken olacaktır. Kuzey Işıkları sadece kışın ve soğuk havalarda gözükür bilgisi de tamamen yanlıştır. Kuzey Işıkları yaz aylarında da gökyüzünde olabilir fakat Kuzey’de güneş batmadığı için Kuzey Işıkları’nı göremeyiz.

Kuzey Işıkları Nereden Gözükür?

Kuzey Işıkları adı gibi genelde kuzeyde gözükse de çok nadir olarak güneşteki patlamaların etkisi ile Almanya’nın kuzeyinden bile gözükebilir. Ama bu gerçekten çok nadirdir ve çıplak gözle görmek çok zordur. Kuzey Işıkları’nı çıplak gözle fotoğraftakiler gibi görmek istiyorsanız genellikle aşağıda kırmızı çizgi ile belirtilen alanda olmanız gerekiyor. Bu görselin bize anlattığı düşük güçte bir Aurora olsa da gerekli koşullar elde edildiğinde Kuzey Işığı görebilirsiniz.

Kuzey Işıkları Nasıl Gözükür

Kuzey Işıkları Nasıl Gözükür



Kuzey Işığı Görmek İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Eğer yeteri kadar kuzeye gittiyseniz Kuzey Işıkları’nı görmek için dikkat etmeniz gereken 3 faktör var. Sırayla;

  1. Aktivite Var Mı? Aktivite olup olmadığını telefonlara yükleyebileceğiniz basit uygulamalardan inceleyebilirsiniz. Bu uygulamalar her zaman doğru söylemese de yanınızda bir profesyonel yoksa kullanabileceğiniz en basit kaynak. Aurora Forecest, Norway Lights, Northern Lights Aurora Alerts, Aurora Now bunlardan bazıları.
  2. Hava Bulutlu Mu? Hava eğer çok bulutluysa Kuzey Işığı görmeniz imkansız. (Eğer uçak kiralayıp bulutların üstüne çıkmazsanız 🙂 Eğer üstünüzde bulut varsa bu her yerde bulut olduğu anlamına gelmez. Kuzeyde ülkelerin resmi meteoroloji siteleri size saat saat bulut durumunu kontrol etmenize olanak tanıyor. Haritadan bulutsuz bölgeleri kolayca görmenize izin veriyor. İzlanda için Vedur.is, diğer ülkeler için ise Norveç’in Meteoroloji Enstitüsü Yr.no‘dan bulut durumunu takip edebilirsiniz.
  3. Işık Kirliliği Var Mı? Muhtemelen Kuzey Işığı için seyahat ediyorsanız zaten büyük şehirlerden uzaktasınızdır ama yine de Reykjavik, Tromsø gibi bölgelerdeyseniz şehir ışıkları Kuzey Işıkları deneyiminizi etkileyebilir. Fakat şehrin konumuna göre şehri arkanıza alıp gökyüzüne baktığınızda Kuzey Işıkları’nın şiddetine göre Aurora Borealis’i çok rahat görebilirsiniz.



3 comments
  1. Merak ettiğim bir konu var. mesela ben kutuplara gidip kutup ışıklarını yani northern lights güzelliklerini çıplak gözle görmek istiyorum ışıkların net ve belirgin olmasının insan sağlığına ve fiziksel olarak vücuduna herhangi bir tehlikesi varmı? Yani radyasyon vb gibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir