Fotoğraf: Henrik Trygg

İsveç’te Oturum ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Herkese merhaba! Biz Burak ve Ece. İsveç’e yeni taşınan bir çiftiz. Son 1-2 senedir yurt dışına taşınmayı planlarken kendimizi Stockholm’de bulduk. Bununla ilgili süreci başından beri anlattığımız Viking Ailesi adında bir Instagram hesabı ve websitesi açtık, buradan takip edebilirsiniz. Bundan sonra konuk yazar olarak yazılarımızı Nordik Simit’te bulabilirsiniz 🙂 İlk yazımızı da en çok sorulan sorulardan biri olan “İsveç’te oturum ve çalışma izni nasıl alınır?” üzerine yazmak istedik.

Her şey nasıl başladı?

Ece hali hazırda Türkiye’de bir İsveç firmasında çalıştığı için transfer oldu. Bu transfer süreci başlar başlamaz devreye hemen İsveç’ten aracı firma girdi ve başvurumuzu bizim yerimize onlar yaptı. Bu da büyük bir dertten kurtardı elbet. Bize doldurmamız için online bir form gönderdiler ve doldurup geri gönderdik, sonra da sonucu beklemeye koyulduk.

Başvurudan sonra ne oldu?

Başvurudan sonra İsveç’e gelmemiz 1,5 ay sürdü. Kısacası bir işe kabul aldığınızda eğer araya danışman firma giriyorsa ve bu kontratınızın bir bölümünde ‘relocation’ paketi size sunuluyorsa harika bir durumdasınız demektir. Evrakları doldurup arkanıza yaslanarak bekleyebilirsiniz. Relocation paketlerini genelde global/büyük firmaların sunduğunu belirtmekte fayda var.


Başvuru sonucu?

Başvurudan sonra 3-4 hafta beklememiz gerektiğini söylediler. Biz bu esnada İsveççemizi geliştirmeye çalışıyorduk ve 3. haftada sonucun açıklandığına dair haber geldi. Bunu online göremiyorsunuz, İstanbul’daki konsolosluğu aramanız ve takip numaranızı söylemeniz gerekiyor. Bu telefon konuşmasını da kalbiniz yüksek tempoda ata ata yapıyorsunuz ve sonucu öğreniyorsunuz.

Sonuç olumlu…

Olumlu sonucu telefonda öğrenir öğrenmez tabii ki anlamlı/anlamsız bir sevinç kaplıyor içinizi. Sonra İsveç İstanbul Konsolosluğu’na gidip gidip boyunuzu ölçtürmeniz, fotoğrafınızın çekilmesi ve bilgilerinizi vermek kalıyor. Sonra 3 hafta süren bir döneme giriyorsunuz çünkü bilgileriniz İsveç’e gidip kartınız hazırlanıyor ve Türkiye’yeye gönderiliyor. Sonra da pasaportunuz ile konsolosluğa gidip teslim alıyorsunuz. Çalışma izniniz olduğu için oturma izniniz de oluyor ve eşiniz de sizle aynı haklara sahip olabiliyor.



İş bulmak için ne yapabilirsiniz?

Öncelikle kendinize inanın ve bunun çok imkansız bir şey olduğunu düşünmeyin. İsveç’in %90’ı İngilizce konuşuyor, bu aklınızda olsun. Şöyle harika bir site var, bu site ufkunuzu epey açacaktır, bunun dışında Blocket, Linkedin ve Arbetsformedlingen’e bakabilirsiniz.

Konsolosluktan Türkçe Kaynak

Bu sitede İsveç Konsolosluğu’nun Türkçe kaynağını bulabilirsiniz.

Takipte kalalım?

Instagram hesabımız üzerinden genel olarak Stockholm’ün yaşam tarzı, iş hayatı ve kültürel etkinlikleriyle ilgili zaman zaman canlı yayınlar yapıp, eğlenceli boomerang’lar ve story’ler ile size İsveç’i ve İsveçliliği elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz.



1 comment
  1. merhaba, internet sitenizi ve yazılarınızı çok beğendim, tebrik ediyorum sizi.
    Ben İsveç’i çok seviyorum, kamu da görev yapıyorum, maddi anlamda birikim yapıyorum, önümüzdeki yıllarda İsveç’te iş kurmak istiyorum, sizinle tanışmak bana büyük bir mutluluk ve onur verir, selamlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir