Garip Norveç Lezzetleri

Lutefisk

Bir söylentiye göre Amerika’ya göç eden Norveçlilerin yarısı Lutefisk’ten kaçmak için göçermiş… Lutefisk aslında kurutulmuş morina balığının bir nevi turşu suyunda bekletilmesi ile hazırlanıyor. Suya bırakılan balık kurutulmuş olunca, bu suyu tamamen çekiyor ve dayanılmaz bir kokuya sahip oluyor. Geleneksel tarifler ile hazırlanan bu yemek Noel gibi özel günlerde fırınlanarak ya da haşlanarak servis ediliyor.

Syltelabb

Geleneksel Norveç yemeklerinden Syltelabb bir Pazar günü yemeği olsa da genellikle Noel döneminde daha çok tüketiliyor. Haşlanmış domuz paçasını yoğun tuz, pancar, hardal ve taze ekmek işe yemeği çok seven Norveçliler, tuzun etkisini azaltması için yüksek alkollü aquavit ile birlikte yiyorlar.


Smalahove

Bir başka geleneksel Noel yemeği olan Smalahove aslında Türkiye için çok da garip değil. Koyun kafasından yapılan bu yemek için ilk önce beyin dışarı çıkarılıyor daha sonra tuzda bekletilerek kurutuluyor. Pişmesi için ise 3 saat haşlanması gerekiyor. Devamında ise patates ve turp ile masaya servis ediliyor.

Bazı bölgelerde beyin de çıkarılmadan kafa tasında pişirilip, daha sonra masada kaşıkla yenirmiş.

Værballer

Koç testisi ile yapılan Værballer hem kızartılarak hem de haşlanarak yapılabiliyor. Bugünlerde çok özel davetlerde ana yemek olarak ya da iştah açması için önden servis ediliyor.

Elgtunge

Geleneksel Norveç yemekleri doğada en çok ne bulunuyorsa onlara dayalı aslında. Doğal olarak yemeklerde karşımıza çıkan bir diğer et ise bir geyik türü olan mus eti. Tarih boyunca en lezzetli etlerden birisi olarak görülen musun vücudunun tüm parçaları da çok sevilirdi. Dili ise en değerli bölgesiydi. Özel maydanoz sosu ya da biraz blueberry ile servis edilen dilin haricinde mus kalbi de tütsülenerek yenirmiş.

Görseller: Happy Norway

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir