Filmekimi 2018’de Nordik Filmler

Sonbaharı güzelleştiren o haber geldi: Filmekimi, Cannes, Venedik, Toronto gibi önemli film festivallerinde bahar ve yaz ayları boyunca adını çok duyduğumuz, merakla beklediğimiz filmlerden oluşan o dopdolu programını açıkladı. İstanbul’da 5 – 14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek film haftası, daha sonra Ankara ve İzmir‘e de uğrayacak. 48 filmin yer aldığı Filmekimi programında, sayısı az da olsa, tabii ki Nordik yapımlar da var! Neler mi?

 

The House That Jack Built

Yönetmen: Lars von Trier / Danimarka, İsveç, Fransa, Almanya

Danimarka sinemasının en ünlü yönetmenlerinden Lars von Trier aykırılıkları sınırları aşmaktan çekinmeyen kişiliği ve tartışma yaratan filmleriyle ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yönetmenin Nymphomaniac ikilemesinden 5 yıl sonra, yine İngilizce olarak çektiği The House That Hack Built’in başrollerinde Matt Dillon, Bruno Ganz ve Uma Thurman yer alıyor. 1970’lerde geçen film, 12 yıla yayılan bir seri katil hikâyesi. Yer yer felsefe ve mizahla yoğrulmuş bu gerilim dolu film Cannes Film Festivali‘ndek ilk gösteriminden beri Matt Dillon‘ın olağanüstü performansıyla konuşuluyor.

IMDb | Filmekimi


Arctic

Yönetmen: Joe Penna / İzlanda

Avrupa sinemasının en yetenekli oyuncularından Mads Mikkelsen, tek başına sırtladığı bu neredeyse diyalogsuz filmde doğaya karşı mücadele ediyor. Filmin Brezilyalı yönetmeni Joe Penna, Youtube’da ünlendikten sonra video klip ve reklamlarla kariyerine devam etmiş ve bu ilk filmini çekmiş. Arctic, proje aşamasındayken Mars’ta geçse de, senaryodaki değişiklikle olaylar Kuzey Kutbu’na kaydırılmış; çekimler İzlanda’da gerçekleşmiş. Film, uçağı Kuzey Kutbu’nda düşen bir kazazedenin bir türlü gelmeyen yardımlardan umudu kesip, kendi kurtuluşunu doğaya karşı mücadele ederek aramasını konu alıyor. Mikkelsen film için “hayatımın en zor çekimiydi” demiş.

IMDb | Filmekimi


Kona fer í stríð / Woman at War

Yönetmen:Benedikt Erlingsson / İzlanda, Fransa, Ukrayna

Kuzey mizahını muhteşem doğa manzaralarıyla harmanlayan, insan ve doğa ilişkisine kusursuz bir bakış atan Hross í oss / Of Horses and Men‘i hatırlıyor musunuz? Yönetmen Benedikt Erlingsson‘un, takdire şayan vizyonunu bu ikinci filminde de kullandığına dair şüphemiz yok: Kona fer í stríð / Woman at War, İzlanda’nın görkemli doğasının ortasında yaşayan, 50’li yaşlardaki Halla’nın çevreye ve doğaya karşı suç işlediğine inandığı alüminyum endüstrisine karşı açtığı savaşı konu alıyor. Halla, evlat edinme başvurusu sonuçlanıp hayatına bir çocuk girince kendisini bir ikilemin ortasında buluyor. Kuzey mizahını çevre aktivizmi ve kahramanlık temalarıyla beraber sunan filmin başrollerinde, oyuncu Halldóra Geirharðsdóttir ve pek tabii ki İzlanda doğası var.

IMDb | Filmekimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir