Fotoğraf: diephotodesigner.de

Norveç Yürüyüş Rotaları

Norveçliler doğada yürümeyi, kamp yapmayı çok seviyor. Tüm ülkede fiyortlardan, dağlardan, uçsuz bucaksız ormanlardan geçen neredeyse toplam 22000 kilometre uzunluğunda işaretlenmiş yürüyüş rotaları var. Özellikle yaz aylarında çok fazla kullanılan bu rotalar “Norveç Trekking Birliği” tarafından hazırlanıyor. Bu yollar üzerinde de birbirinden güzel 550 adet yürüyüşçülere ve kampçılara özel kulübe bulunuyor. Bu kulübelerin arasında mimari olarak çok özel tasarıma sahip yapılar da var, tamamen ahşaptan yapılmış minik kabinler de. Örneğin alttaki bu güzel yapı daha önce rehberini hazırladığımız Mosjøen, 16 saat yürüme mesafesi uzaklığında bir dağ evi. Sadece yürüyerek ulaşılabiliyor ve yürüyüşçülerin tüm ihtiyaçlarını tasarlayacak şekilde tasarlanmış. Dilerseniz bu ve bunun gibi yapılarda konaklayabiliyorsunuz da.

Fotoğraf: Hemnes Turistforening

Doğada üç farklı kabin türü var. İçeride görevlilerin olduğu kabinler, self-servis kabinler ve servissiz kabinler. Servissiz kabinler genelde sadece dört duvar sağlarken, self-servis kendi yemeğinizi pişirmeniz için ekipmanı ve yatak da temin edebiliyor. Kabinlerin anahtarları da 100 NOK karşılığında kiralanabiliyor. Böylece eğer kamp kurmak istemiyorsanız ya da hava koşulları kamp yapmaya el vermiyorsa başınızı sokacak bir dört duvarınız oluyor 🙂

Fotoğraf: Johnathan Esper



İskandinavya’da “dolaşım özgürlüğü” yasası sayesinde istediğiniz gibi yürüyebilir, meyve toplayabilir, doğada istediğiniz yere kamp kurabilirsiniz. Bu konuda sadece iki kural var; 1: Doğaya saygılı olmak, 2: Eğer çevrede başka birileri yaşıyorsa kampınızı 100 metre ileriye kurmanız gerekiyor. Ama Norveç Trekking Birliği, yürüyüş rotalarını kolaylaştırmak için yolları işaretliyor. İsterseniz tüm rotaları ve yürüyüş planınızı ut.no adresi üzerinden online olarak hazırlayabilirsiniz ama dilerseniz buradan istediğiniz bölge için basılı harita da alabilirsiniz.

Fotoğraf: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir