Bordertown
Bordertown

10’dan Fazla Nordik Noir Dizi Önerisi

Netflix’in Nordik dizisi The Rain, yayınlandıktan sonra bize gelen yorumlara göre diziyi sevenler ve sevmeyenlerin sayısı neredeyse eşit 🙂 8 bölümü bir günde bitirenleri görünce biz de The Rain’den sonra başka hangi en popüler Nordik diziler olan İskandinavya dramalarını izlemelisiniz listelemek istedik. Henüz The Rain’i izlememiş olanlar için onu da listeye ekliyoruz. Ayrıca daha önce hazırladığımız ve 20’den fazla diziyi bir arada bulabileceğiniz Nordik dizi listemize de buradan göz atabilirsiniz.

“Nordik Noir” nedir? diye soran olursa da özetle, özellikle dizi ve kitap olarak karşımıza çıkan bu tür İskandinavya’nın kasvetli şehirlerinde geçen, karanlık suç hikayelerini ele alıyor.


Department Q

Department Q aslında film/ dizi arasında gidip gelen pek alışık olmadığımız bir yapım. Hepsi bir film uzunluğunda dört ayrı bölümden oluşan seri, Jussi Adler-Olsen’in çok satan kitabından uyarlanmış. Çözülememiş üç farklı suçu konu alan Department Q için hayranı olduğumuz tüm karanlık Nordic polisiyelerinin harmanlanmış hali diyebiliriz.

Sorjonen

Nordik Noir diyince aklımıza Finlandiya yapımı çok dizi gelmiyordu. Netflix’teki adı ile Bordertown ise bu boşluğu hakkını vererek dolduruyor. İsminden de anlaşılabileceği gibi dizi bir sınır kasabasında geçiyor. Daha önce İsveç, Danimarka ve Norveç sınırında geçen dizilere alışmıştık, bu sefer ilk defa sınır yapımlarına Rusya da dahil oluyor. Harika Finlandiya manzaralarını en karanlık hali ile bize yansıtan dizi, eski bir KGB ajanının, Finlandiya’ya kayıp kızını aramak için gelmesi ile başlıyor.

Valkyrien

Game of Thrones’u geride bırakarak 2017’nin en iyi 10 dizisi arasına giren Valkyrien, Norveç’in son dönemde en çok konuşulan dizilerinden birisi. Eski bir sığınakta illegal hastahane işleten bir doktoru ve normal bir hastahanede tedavi edilemeyecek hastalarını konu alan Valkyrien, hazır Broen/ Bron dizi finali yapmışken boşluğa düşenlere derman oluyor! Şu an 1 sezon ve 8 bölümden oluşan Valkyrien, İskandinavya’nın en iyi dizilerinden birisi olmaya aday!

Jordskott

Uluslararası alanda başarı yakalayan dizi, kızı ortadan kaybolan bir dedektif’in, kötü anılarının olduğu kasabaya başka bir dosya için geri dönüşünü ve yeni dosya ile kızının dosyası arasındaki bağlantıları gün ışığına çıkarmasını anlatıyor.

Modus

En çok satılan kitabı Vik/Stubø ile tanınan Norveçli roman yazarı Anne Holt tarafından kaleme alınan Modus, Vik’ten de esinlenerek bambaşka bir suçlu psikolojisini ve olaylar silsilesini önümüze seriyor. Broen Bron III’ten tanıdığımız Melinda Kinnaman (Johanne Vik), Henrik Norlèn (Nyman), Marek Oravec (Richard Forrester) gibi ünlü isimler de dizinin başrollerini paylaşıyorlar.

Ófærð

İzlanda’nın doğu kıyısında geçen dizi Hjörtür ve kız arkadaşı Dagny‘nin yolculuğu ile başlıyor. Terk edilmiş bir fabrikada çıkan yangından sonra ortadan kaybolan Hjörtür üzerine yoğunlaşan dizi İzlanda’nın en ünlü dizisi olarak kayıtlara geçiyor. Bu sayede ise İzlanda’yı Nordik diziler listelerinde en üst sıralarda temsil ediyor.

Forbrydelsen

İlk sezonunda hayatının en zor vakalarından biriyle karşılaşan Sarah Lund adındaki cinayet polisinin, politikanın da içine karıştığı bir cinayeti çözmesini anlatan dizi farklı vakalar ile toplam üç sezondan oluşuyor. Danimarka’nın en iyi dizileri arasında gösterilen Forbrydelsen, polisiye severler tarafından mutlaka izlenmeli. Dizi ayrıca Türkiye’de de “Cinayet” adında uyarlama versiyonu ile yayınlanmıştı.

Broen | Bron

İsveç ve Danimarka’yı birbirine bağlayan Öresund Köprüsü üzerinde kadın cesedi bulunması ile başlayan dizi, günümüzdeki sosyal problemlere değinerek işlenen bir suç serisini konu alıyor. İskandinavya’nın en meşhur dizisi olarak bilinen ve İsveç-Danimarka arasında geçen dizi ayrıca İngiltere-Fransa ve ABD-Meksika sınırları arasında yeniden uyarlandı. Dizi bu yıl 4. sezonu ile final yapsa da hala İskandinavya’nın en çok konuşulan yapımlarından birisi. Ayrıca uyarlaması çekilen Nordik diziler arasında en çok ülkede yeniden çekilen İskandinav serisi ünvanını da hala elinde tutuyor.

Wallander

Dizi Henning Mankell’in aynı isimli kitabındaki alışılmışın dışında çalışma prensibi ve düzensiz bir hayatı olan dedektif Kurt Wallander’i konu alıyor. BBC’nin tekrar çektiği Nordik diziler listesine de giren dizinin İsveç yapımı orjinal versiyonu mutlaka izlenmeli.

Midnattssol

Midnight Sun (Midnattssol), İsveç’in en kuzey kasabalarından birinde geçen dizi, bir Fransız vatandaşının öldürülmesi üzerine İsveç’e gelmesini konu alıyor. Dizi İsveç’in kuzeyinde yaşayan Sami halkının problemlerini gün ışığına çıkardığı için dikkat çekmişti.

River

İskandinavya polisiyelerinden ilham alan bu seri aslında, John River adında Londra’da çalışan bir İsveçli dedektifi konu alıyor. Dizinin İskandinav polisiyelerden farkı ise bu sefer başrol kahramanımız ölüler ile yaşayanlar arasında bağ kurabiliyor.

The Rain

Neredeyse İskandinavya’da yaşayan herkesi öldüren ve yağmurla gelen virüsten 6 yıl sonrasını konu alan The Rain, Danimarkalı iki kardeşin sığınaklarından çıktıktan sonra bölgedeyi yeniden keşfetmelerini konu alıyor. The Rain, adından sürekli söz ettirecek Nordik diziler listesine şimdiden girdi.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir