Fotoğraf: Nick-D

Bir Ucu Danimarka Bir Ucu İsveç: Øresund Körpüsü

Türkiye’den Kopenhag’a ya da Malmö’ye uçakla giderken, yere inmeden önce görüp “bu nereye gidiyor?” dediğiniz veya yeni bir diziye başlamak için internette gezinti yaparken karşılaştığınız Bron/ Broen’in afişinde gördüğünüz veya varlığından henüz haberinizin olmadığı köprü Øresund/ Öresund. Aslına bakarsanız, Øresund sadece bir köprü de değil. Köprü, yapay ada ve tünelden oluşan bir bağlantı yolu.

İsveç ile Danimarka’yı birbirine bağlayan, 16 km uzunluğundaki Øresund’un Danimarka tarafındaki ayağı Kopenhag’da ve İsveç tarafındaki ayağı ise Malmö şehrinde. Köprünün konumu oldukça stratejik belirlenmiş. İki ülkenin birbirlerine daha yakın oldukları noktalardan, Elsinore’dan Helsingborg’a bir köprü yapmaktansa, Danimarka’nın başkentini İsveç’e bağlamak ve bu bölgede bir etkileşim yaratmak istenmiş. Bu şekilde İsveç’in de Avrupa ile kara bağlantısı kurulmuş tabii. Günümüzde Øresund’un kullanım sıklığına ve bağladığı şehirlerin aynı zamanda kültürel ve ekonomik olarak da bağlandığına bakacak olursak, köprü amacına ulaşmış!



Yapımı 1995 senesinde başlanan köprü ancak 1999 Ağustos ayında bitirebildi çünkü yapım aşamasında deniz altında 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bomba kalıntıları bulundu. Açılışından bu yana oldukça sık kullanılan köprü, İsveç ve Danimarka arasındaki mesafeyi 20 dakikaya indirdi. Böyle kısa bir yolculuk ise İsveç, Danimarka ve yakın ülkeler arası turizmi canlandırmakla kalmadı, İsveç ve Danimarka vatandaşlarının yaşadıkları yeri belirlemede bile kriter oldu. Örneğin, Kopenhag’da çalışıp Malmö’de yaşıyor olmak hayli normal karşılanıyor.

Yazı: İpek Aydın/ @otherfacesofeverything

Fotoğraf: sundogbaelt.dk



1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir