Finlandiya’daki Sıradan Bir Evde Mutlaka Rastlayacağınız 5 Şey

1- Bulaşık Dolabı

Bulaşık dolabı 1940 yılında Finlandiyalı Maiju Gebhard tarafından icat edilmiş. Ana fikir musluğun üstüne konumlandırılmış olan altı açık bir dolapta, bulaşıkların aslında görünmeden kurumalarıdır. Sadece kurutma için değil aynı zamanda tabak çanak saklamak için de kullanılır.

2- Sauna

Neredeyse 6000 yıllık bir geçmişi olan ‘sauna’ aynı zamanda bir Fin-Sami kelimesidir. Aslında bir ter banyosu olan sauna, Finlerin yaz-kış vazgeçilmez aktivitelerinden birisi. Finler için sauna, rutin temizlenme işinden öte, bir yaşam tarzı, bir meditasyon türü diyebiliriz. Nüfusu 5 milyon olan bu ülkede neredeyse 3 milyon sauna bulunmaktadır. Sadece evlerde değil, bir çok kamuya açık sauna da mevcut. Bunlardan biri Helsinki’de bulunan Hartwall Arena’daki, içerisinden maçları izleyebileceğiniz, cam VIP sauna.



3- Muumi Kupaları

Yaratıcısı Finlandiyalı Tove Jansson olan Muumi’ler, ülkenin en meşhur çizgi karakterleridir. Türkiye’de de ürünleri satılan Iittala isimli Fin şirketinin alt markası olan, Arabia tasarımcısı Tove Slotte imzalı bu kupalara, Finlandiya’daki tüm evlerde rastlayabilirsiniz. Genelde ‘isim gün’leri ve noel gibi özel günlerde, Finlerin birbirlerine verdikleri en popüler hediyelerden biridir. Arabia, her yaz ve kış birer tane olmak üzere, senede 2 tane yeni Muumi kupası piyasaya sürer. Bunlardan eski tarihli olanları, çok uçuk fiyatlara satılmaktadır ve popüler koleksiyon ürünleridir.

4- Kesme Çekmecesi

Mutfakta genelde çatal-bıçaklığın da üstündeki rafta bulunan ve içinde hali hazırda kesme tahtası olan çekmece. Finlerin çok fazla kullanmadığı ancak ekmek gibi kuru gıdaları kesmek için ideal olan pratik çekmece.

5- Fiskars Makas

Finlandiya’daki neredeyse her evde rastlayabileceğiniz bu makas,1649 yılında kurulan ve Finlandiya’nın en eski şirketi ümvanını taşıyan Fiskars’ın en ikonik ürünü. Finlandiya’da makas denilince ilk akla gelen bu üründür. 2010 yılı itibari ile Fiskars Türkiye pazarına da giriş yapmıştır.



1 comment
  1. Müzik ve sinemayla ilgili içeriklerinizin yanı sıra, bunun gibi Nordik ülkelerin kültürleriyle ilgili yazılara verdiğiniz ağırlığı arttırmanızı isterim 🙂 Güzel içerik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir