17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Nordik Filmler

Temasını bu yıl “Hayat var!” olarak seçen !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 15 – 25 Şubat tarihleri arasında İstanbul‘da, 1 – 4 Mart tarihleri arasında ise Ankara ve İzmir‘de olacak. Yılın Oscar adaylığı elde etmiş birçok önemli bağımsız filminin de gösterimlerinin yapılacağı festivalde her zamanki gibi Nordik sinema da unutulmamış. !f’in yarışma bölümleri dahil olmak üzere 5 ayrı bölümünde 6 İsveç, Danimarka ve Finlandiya filmi izleyicisini bekliyor!


Tom of Finland

Yönetmen: Dome Karukoski / Finlandiya, İsveç, Danimarka, Almanya, İzlanda, ABD

Finlandiya’nın dünyaya kattığı en önemli değerlerden biri, “Tom of Finland” takma adıyla ünlenmiş illüstrasyon sanatçısı Touko Valio Laaksonen. Yaşamı boyunca 4000’e yakın homoerotik, fetişist ve pornografik çizim yapmış olan sanatçı, 20. yüzyılın eşcinsel ve kuir kültürünün çok önemli bir öncüsü ve parçası… Finlandiya da bu değerini sonuna kadar sahiplenmiş durumda; öyle ki, 2014 yılında ulusal posta servisi Itella Posti sanatçıyı bir pul serisiyle anmıştı. Bu yıl ise sanatçının biyografisi, kendisini Pekka Strang‘ın canlandırdığı bir filmle beyazperdeye uyarlandı ve bu film, finalistler arasında yer alamasa da Finlandiya’nın 90. Akademi Ödülleri için aday adayı olarak seçtiği film oldu. Tom of Finland, !f’in LGBTQ temalı filmlerinin yer aldığı Gökkuşağı bölümünde gösterilecek.


The Nile Hilton Incident

Yönetmen: Tarik Saleh / İsveç, Almanya, Danimarka

Mısır asıllı İsveçli yönetmen Tarik SalehMetropia ve Tommy adlı filmlerinin ardından, köklerinin geldiği coğrafyayı ziyaret etmiş ve Kahire’deki lüks bir otelde geçen bu polisiyeyi armağan etmiş 2017 sinema yılına. Tahrir Meydanı’nda patlak veren ayaklanmaların hemen öncesinde, 2011 yılında geçen film, Nil Hilton Oteli’nde işlenen bir cinayeti aydınlatmaya çalışan polis dedektifinin, sosyal çürümüşlük, rüşvet ve derin devletle imtihanını konu alıyor. Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması bölümünün Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan The Nile Hilton Incident, geçtiğimiz günlerde İsveç’in sinema ödülleri Guldbagge Ödülleri’nde Altın Palmiye ödüllü The Square‘i sollayarak En İyi Film dahil 5 ödül kazandı. The Nile Hilton Incident, !f’in en ilginç filmlerinin çıktığı, sinemada yeni anlatım biçimleriyle tanışabileceğiniz Oyun bölümünde gösterilecek.


The Distant Barking of Dogs

Yönetmen: Simon Lereng Wilmont / Danimarka, İsveç, Finlandiya

Danimarka yapımı belgesel The Distant Barking of Dogs, Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmaları 10 yaşında bir çocuğun, Oleg’in gözlerinden anlatıyor. Savaşın varlığının ve izlerinin küçük bir çocuğun dünyasını, oyunların, savaşın ve ölümün bir çocuk için nasıl oyun haline gelebildiğini soğukkanlılıkla gösteren çarpıcı bir film. The Distant Barking of Dogs, !f’in aktivist belgesellerden oluşan yarışma bölümü Aşk & Başka Bi’ Dünya’da gösterilecek.


Dreaming Murakami

Yönetmen: Nitesh Anjaan / Danimarka

Edebiyat, fantezi ve gerçekliğin iç içe geçtiği bu belgeselin odak noktasında, Haruki Murakami romanlarını Danca’ya çeviren Mette Holm yer alıyor. İlk Murakami romanını okuduğu andan itibaren dünyası değişmeye başlayan Holm, 20 yıl boyunca yazarın tüm eserlerini Danimarkalı okuyuculara armağan edebilmek için uğraşıyor. Filmin diğer kahramanı ise ilk romanı çevirmeye başladığı günlerde Tokyo metrosunda Holm’un karşısına çıkan ve çevirmenin dünyasını bir Murakami dünyasına dönüştürmek üzere onu takip etmeye başlayan, iki metre boyundaki dev kurbağa. Dreaming Murakami, !f’in sanatla ilişkili ilham verici belgesellerin yer aldığı Sanat Hayat İçindir! bölümünde gösterilecek.


Dröm vidare / Beyond Dreams

Yönetmen: Rojda Şekersöz / İsveç

İlkgençlik ve yetişkinlik arasında sıkışıp kalmış, büyümek ve hayatla yüzleşmek için biraz geç kalmış insanların hikâyelerini izlemekten hoşlanıyorsanız, sıradaki film sizin için geliyor. Kürt asıllı İsveçli yönetmen Rojda Şekersöz’ün ilk uzun metrajlı filmi, Stockholm’ün banliyölerinde yaşayan, hapishaneden yeni çıkmış Mirja’nın büyüme hikâyesini anlatıyor. 4 genç kadından oluşan bir çeteye dahil olan Mirja, suçla yoğurulmuş hayallerden uzak durup hayatını bir düzene sokmak için arkadaşlarından uzaklaşmak zorunda kalıyor. Dröm vidare / Beyond Dreams, !f’in yarışma bölümü Keş!f’te yer alan filmler arasında.


Silvana – Väck mig när ni vaknat / Silvana

Yönetmen: Mika Gustafson, Olivia Kastebring & Christina Tsiobanelis / İsveç

Yüksek enerjili rap tarzı kendi hayatından, kadınlığından, cinselliğinden ve göçmenliğinden beslenen, aktivist sanatçı Silvana Imam’ın yaşamını izleyeceğimiz bir belgesel SilvanaBabası Suriyeli, annesi Litvanyalı olan ve çocukluğundan beri İsveç’te yaşayan bu hip-hop fenomenin yaşamı, birden ünlendiği 2014’ten başlayarak filmde tüm samimiyetiyle karşımıza çıkıyor. Silvana, !f’in LGBTQ temalı filmlerinin yer aldığı Gökkuşağı bölümünde gösterilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir