İsveç’ten Evinize Taşıyabileceğiniz Süpermarket Lezzetleri

Gittiği ülkenin lezzetlerine düşkün herkesin en az gezeceği müzeler ya da göreceği doğal güzellikler kadar dört gözle beklediği duraklardan biri süpermarketlerdir! Tabii alacağınız ürünlerin gerçekten o ülkeye özgü olup olmadığını araştırmak, şirketler hakkında bilgi edinmek ve yerellerin alışveriş alışkanlıklarını gözlemlemek belli bir zaman ve emek ister… Eve dönerken mutfağınıza bir miktar İsveç rüzgarı taşımak istiyor fakat market raflarını inceleyerek geçirecek uzun saatlerim yok diyorsanız, aşağıdaki liste oldukça işinize yarayabilir!

Zoégas Kahve

Hemen hemen her evde bulunan ürünler vardır ya hani, işte Zoégas İsveçliler için onlardan biri. Özellikle “blue java”sının hayranı çok. Zoéegas İsveç’in ikinci en büyük kahve üreticisi, hatta ülke genelinde satılan dark roastların %60’ını onlar karşılıyor. 19. Yüzyıldan beri kahvecilik yapan Zoéga ailesinin ana kalesini merak ederseniz, Helsingborg’daki minik dükkanı da görülecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Helsingborg yolunuzun üstünde değilse de hiç üzülmeyin, hemen hemen bütün marketlerde envaiçeşit Zoégas kahve bulabilir, hangisini alsam diye derin düşüncelere dalabilirsiniz.

Blåbär

Kelime anlamı “blueberry” olsa da, İsveç’teki bu tür (Vaccinium myrtillus), dünya genelinde bilinen blueberry bitkisinden daha farklı. Blåbär’in aroması daha yoğun, içleri kırmızı-bordo ve yapıları daha yumuşak. Kesinlikle denemeye değer! Eğer taze meyveleri taşımak istemezseniz, blåbär marmeladı da alabilirsiniz! Aman dikkat: Marmelat türü jellerin kabin bagajında uçağa alınmadığını unutmayın ve aldıklarınızı mutlaka bagaj tesliminde vereceğiniz bavula yerleştirin.

Leksands Knäcke

İsveç’in fika kültürü, birbirinden pratik atıştırmalık seçenekleri de beraberinde getirmiş. Lekslands’ın krakerleri de onlardan biri. Bir nevi ‘dilim ekmek’ görevi gören krakerler, üzerine krem peynir-reçel ya da mayonez-somon ikilileri eklenince oldukça lezzetli birer ara öğüne dönüşüyor. Lekslands’ın kurucuları Joon Olof ve Anna Olsson, 1920’lerde yaşadıkları köyün fırıncısıymış. Yıllar içinde işleri büyüten aile, şimdi İsveç’in en büyük ve modern gıda üreticilerinden biri haline gelmiş.

Kavli Tüp Peynir

Kavli aslında 1893 yılında Norveç’te kurulmuş bir marka, fakat ünü sadece İskandinavya’ya değil, bütün dünyaya yayılmış durumda ve İsveç’te market alışverişi yapıyorsanız, es geçilmeyecek kadar iyi!

Nordik buzdolaplarında on yıllardır kendine yer edinmiş olan Kavli, dünyanın ilk sürülebilir peynir üreticisi! Markanın kurucusu Olaf Kavli’nin, 1923 yılında ilk olarak sadece 17 kişiden oluşan özel misafir grubuna denettirdiği bu peynir öyle çok sevilmiş ki, günümüze ulaşana kadar karideslisinden havyarlısına, otlusundan laktozsuzuna kadar onlarca çeşidi üretilmiş.

Gäsene Mejeri Peynir

Gäsene Mejeri ülke içine dağılmış 37 çiftlikle İsveç’in en küçük süt ürünü birliklerinden biri. Doğallık, yerel üretim ve lezzet konusunda oldukça iddialı bir marka, öyle ki peynirlerinden bahsederken “Eskiden peynirin tadı böyleydi” diyorlar. Yapı olarak kaşarı andırsa da, daha ilk lokmada lezzetindeki zenginliği ve yoğunluğunu fark edip bu güzel lezzeti sıkıcı bir tost için harcamak istemeyeceksiniz…



2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir