Bilinmesi Gereken 6 İsveçli Feminist Örgüt

İskandinav ülkelerinin ataerkil toplum düzenini aştığı aşikar… Eşitlikçi kültürleri ile hepimizi kendilerine hayran bırakıyorlar. Hatta İsveç hükümeti kendini ilk feminist hükümet olarak tanımlıyor. Hükümetin eşit olanaklar yaratma çabasına katkı sağlayan feminist örgütler de var. İşte İsveç’in bilinmesi gereken 6 feminist örgütü:

FEMINISTISKT INITIATIV(F!)

Listemizin başını 2005’te kurulmuş siyasi bir parti olan F! çekiyor. 20000’i aşkın üyesi bulunuyor ve 13 tane belediyede seçim kazanmış durumda. 2014 seçimlerinde %3.1 oy oranına ulaşmışlar ve hedefleri bir dahaki seçimde bunu %4’e taşımak. Kendileri şu an Meclis dışında olan siyasi partilerin en popüleri konumunda. Hatta Avrupa Parlamentosunda bir tane temsilcileri bile bulunuyor!

FATTA & FATTA MAN

2013’te Make Equal ve Femtastic örgütlerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkmış. Kar amacı gütmeyen bir örgüt olan FATTA cinsel taciz ve şiddet sorunları üzerine eğiliyor.

SUPERSNIPPAN

Supersnippan Facebook’ta 78.000 takipçisi olan bir sosyal medya topluluğu. Snippa İsveççe vajina anlamına geliyor. Sayfada feminizme dair haberler ve hikayeler yer alıyor.

SVERIGES KVINNOLOBBY                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

Avrupa Kadın Lobisinin İsveç ayağı olan ve kar amacı gütmeyen Sveriges Kvinnolobby 1997’de hükümet görevlileri tarafından kurulmuş. 44 tane feminist kuruluşu içerisinde barındırıyor. İnsan hakları ve eşitlik gibi konularla ilgileniyor. Hem de sadece ulusal çapta değil evrensel çapta da çalışmalar yapılıyor!

POLITISM                                                                                                            

Irkçılık ve cinsiyetçilik karşıtı olan örgüt eleştirel haber paylaşımları yapıyor.

STREETGÄRIS  Örgüt ırkçılık ve cinsiyetçilik mağduru kadınlara mentorlük yapıyor ve sınırları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Dil, din ve cinsiyet ayrımını protesto eden örgütün Växtgäris adında bir forumu var. Bu forumda herkes hikayelerini paylaşıyor ve birbirlerine destek veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir