Nordik Mitoloji: Elf Görünce Tanıma Rehberi

  • Nordik Mitoloji’ye göre Elfler Alfheim’da yaşarlar. Tanrılardan daha güçsüz olmalarına karşın büyük sihirli güçlere sahiptirler.

Beyaz Elfler, ya da Işık Elfleri, aşırı derecede beyazdırlar ve adeta güneşin kendisinden daha çok göz alırlar. Işığı severler, insanlara cana yakın davranırlar. Çok güzel olmakla beraber çocuklar kadar masumdurlar.

Kara Elfler (Gece Elfleri) ise daha değişiklerdir. Çirkin, uzun burunlu ve yanık/kahverengi tenli olarak tasvir edilirler. Sadece geceleri ortaya çıkan Kara Elfler güneşten nefret ederler ve zararlı ışınlarından köşe bucak kaçarlar. Güneş ışınıyla temas etmeleri halinde taşa dönüşürler. Yer altı mağaralarında ve karanlık, tenha yerlerde yaşarlar. Başlangıçta kaderleri Dev Ymir’in çürüyen vücudundan çıkan larvalar olmakken, Tanrılar onları insan formu ve fazlaca bilgiyle donatmıştır. Doğanın gizemli güçleri hakkındaki bilgileri ve kendileri kazıyıp açıkladıkları rünler ile göze çarparlar. Yaratılmış bütün varlıkların en yetenekli zanaatkarları olup metal ve tahtayı çok iyi işlerler.



En iyi işlerinden biri Thor’un çekicidir. Diğeri de Thor için inşa ettikleri, bütün tanrıları içine alabilecek kadar büyük fakat katlandığında yan cebe sığabilecek kadar küçülen gemi Skidbladnir’dir.

Bazı elfler de ormanda yaşarlar ve kanatlara sahip oldukları söylenir.

İnsanlarla karışık ilişkileri bulunan Elfler,  hasta etme gücüne sahiptirler. Neyse ki aynı zamanda iyileştirme gücünü de ellerinde bulundururlar. Hele kendilerine kurban/adak adanırsa bunu yapmaya daha istekli olurlar.

Elfler ve insanlar arasında evlilikler, ilişkiler de olabilir. Bu beraberlikten doğan çocuklar yarı elf (Elfin) olarak dünyaya gelirler. Öldüklerinde, az da olsa, önceki Elf atalarından biri olarak dirilme olasılıkları vardır.

Elfler kimi zaman bazı Nordik şiirlerde genç kızları rahatsız eden, ilişki kurmak isteyen yaramaz varlıklar olarak da anlatılagelmiştir. Ne var ki Elflerin aslında rahatsız edildikleri zaman yaramazlaştıkları bilinir. İnsan tenine dokunmaları durumunda kızarıklıklara neden olabilirler. Elflerin bu beklenmeyen zararlarından korunmak için evlerin duvarlarına Elf haçı kazınır.


Elf haçının bir şekli

Elfler geceleri ve puslu sabahlarda çayırda daireler halinde dans ederken görülebilirler. Bazen onları gören insanları danslarına davet ederler. Elfleri dans ederken izleyen insanlara birkaç saat gibi gelen zaman dilimi aslında yılları bulmuş olabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.

Dans eden Elfler

İşin ilginç yanı, İzlanda’da kayalıklarda ve ormanlarda yaşayan elflere olan inanç da hala yaygındır ve çoğu kişi tarafından tamamen reddedilememektedir.



Nordik Mitoloji Yazı Serisi

Diğer yazıları keşfedin
3 comments
  1. Ben gercekten elfe benziyorum ama olumlu manada degil, kara elf tanimina uyuyorum sadece tenim acik. Skyrimdeki bosmer’lar var ya, iste tipki ben… Fotografimi paylasirdim ama guvenlik… Zira direkt taninirim. Djdjfj

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir