Eğlenceli Bir Mezuniyet Geleneği: Russ Otobüsleri

Lisenin son senesinde olan Norveçli gençler mezuniyetlerini süsledikleri otobüslerde parti yaparak kutluyor. Russ Kutlamaları (Norveççe adıyla Russefeiring) adını verdikleri bu etkinlik her sene 20 Nisan’da başlayıp milli bayramları olan 17 Mayıs Norveç Anayasa Kutlamaları’na kadar sürüyor. Bu eğlenceli gelenek 1904’te Norveç’i ziyarete gelen Alman öğrencilerin gezileri sırasında taktıkları kırmızı keplere dayanıyor. 1905’te Norveçli erkek öğrenciler liseden mezun olduklarında yüksek öğrenime geçişlerini simgelemek için Alman öğrencilerden gördükleri kırmızı kepler takarlar. Daha sonrasında eğitimi finans ve işletme olan ağırlıklı prestijli bir lise de ayrıcalıklı görünmek için aynı geleneği mavi keplerle devam ettirir. 70’li yıllarda antika arabalar, otobüsler alınarak boyanmaya ve süslenmeye başlanır, bu sayede de günümüzdeki haline doğru şekillenir. Kimi zaman 300.000 doları bulan masrafı karşılayabilmek için sponsorlardan yardım alınır.

Günümüzde her otobüs, otobüs sahibi olan öğrencinin lisede uzmanlaştıkları alana göre boyanır. En yaygın renk olan kırmızıyı matematik, fizik, sanat, müzik gibi alanların öğrencileri tercih ederken, finans ve işletme öğrencileri maviyi, sağlık ve spor öğrencileri de beyazı tercih ediyor. Stavanger gibi bazı bölgelerdeyse rengi okullar belirliyor.


2000’lerin başında okullar ve eğitimciler öğrencilerin aşırı alkol kullanımı ve uzun süreli partilerini azaltmak için final sınavlarını Mayıs başına alsalar da aldıkları tepkiden dolayı geri adım attılar. Medyada bu gelenek gençlerin mezuniyet eğlencesinden ibaret gibi yansıtılsa da Norveçli öğrenciler için büyük önem taşıyor. Beğenilen bir otobüse sahip olmanın öğrencilere okul hayatlarında kattığı popülarite ve saygınlığın yanında, öz-geçmişlerine de önemli bir katkısı oluyor ve öğrenciler iş hayatına atılırken bu durumun avantajlarından yararlanıyor. Etkinlik süresince öğrencilerin farklı eğlence tarzları ve aşırı alkol tüketimi özellikle yabancı basın tarafından çok eleştiriliyor olsa da öğrenciler otobüslerini son haline getirmek için yıllarca emek veriyor ve zorluklarla başa çıkıyorlar. Bu sebeple Russ otobüsleri Norveçli öğrencilerin sorumluluk alma ve kriz yönetimi becerilerini somut bir şekilde ortaya koyuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir