Liber Stad Özerk Yerleşim
Liber Stad Özerk Yerleşim

Bir Özgürlük Projesi Liberstad!

Gelin sizi Norveç’in kuzey ormanları içinde yer alan Mandal’a bağlı Tjelland köyüne götürelim. Onu dünyanın diğer köylerinden ayıran tarafı -isminden de anlaşılacağı gibi- tamamen özel arazi üstüne kurulu ve özerk statü kazanmış bir yerleşim birimi olması. Kendisini ‘Bir parça özgürlük’ sloganıyla tanıtan köy John Holmesland ve Sondre Bjellas adlı iki Norveçli tarafından tamamen sıfırdan kurularak hayata geçirilmiş.

Kendi kendine yeten şehir anlayışıyla oluşturulmuş Libertania Projesi‘nin ilk meyvesi. Kendilerini, “Toplumun çalışma biçiminde değişim arayan küçük bir grup” olarak tanımlıyorlar.

Liberstad Flag Norway

Köy herhangi bir yerel yönetime bağlı değil.

 

Kararlar yerleşen kişiler tarafından ortak alınacak ve herkes istediği her işi yapabilecek. Eğer yapılan iş için Norveç’in para birimi Kron kullanılmazsa hükümete vergi de ödenmiyor. Kanun ve düzenlemeler bireyin haklarını koruyacak şekilde düzenlenecek. Şiddet kullanımı ise tek temel yasak.

 

 

Grup herkesin Norveç’teki diğer ev ve kulübe fiyatlarının çok altındabir fiyatla hem ev hem de arazi satın alma fırsatı bulduğu bir şehir yaratmayı düşlüyor. Bunun yanı sıra yüksek ipotek, doğrudan veya dolaylı vergiler olmadan yaşam fırsatı sunmayı da planlıyor. Kamp yeri, konser alanı ve yol ağını geliştirmek ise öncelikli hedefler olarak belirlenmiş.

 

 

 

 

 

 

 

 

Liberstad’ın ilk şanslı toprak sahipleri ise belirlendi. Ön satışında 1 dönüm arazinin değeri 17 bin 200 dolar olarak belirlenirken, 1 Haziran’dan itibaren inşasına başlanacak yeni yaşam alanında 25 farklı ülkeden 100 kişi yer alacak. Aşağıda, arazi sahiplerinin hangi ülkeden geldiğini görebilirsiniz.

Liberstad

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir