Röportaj: The Radio Dept.

1995’te kurulan İsveçli shoegaze, dream pop grubu The Radio Dept. ismini bir benzin istasyonundan aldı. Politik duruşlarıyla tanınan, Pet Shop Boys esintili grup, 2016 tarihli en son albümleri “Running out Love” turnesi kapsamında 28 Nisan Cuma akşamı Salon İKSV‘de sahne alacak. Biz de konser öncesi Johan Duncanson ile biraz lafladık.

-Müzik tarzını nasıl tanımlıyorsunuz? Dream pop ya da shoegaze olduğunu biliyoruz. Ancak bu sınırların ötesinde, “Clinging to a Scheme”e saksafon eklediniz ve “Running out of Love” ile harika elektronik dans parçaları yarattınız. Yeni tatlar denediğinizi söyleyebilir miyiz? 

-Johan Duncanson: Yeni şeyler denemeyi seviyoruz! Ama biz sadece bir pop grubuyuz, ne fazlası ne de azı. Bu da rahat olduğumuz tek etiket; sosyalist, feminist ve anti-ırkçının dışında. Bu terimleri eğer sevdiyseniz pop grubundan önce de koyabilirsiniz.

-Oldukça politik bir yönünüz var, bu oldukça âşikar. “Sloboda Narodu” bunun son örneği. Tabii ki, albüm kapağında da tüfekli bir kız var. Moby’den “The Systems are Falling”  ve Pacific Choir da uluslarası politika sistemini, popüler kültürü ve naveganlığı eleştiren elektronik bir albüm. Sizin bu albümde vermek istediğiniz mesaj ne?

-Johan Duncanson: Bu albümde İsveç’teki bağlamdan bahsetmek istedik. Milliyetçilik, faşistlik ve ırkçılık 2000’lerden beri yükselişte. Neredeyse tüm parçalar bir şekilde bu tarz konularla ilgili. İsveç’te bu albüm protesto müziği diye anıldı, ve sanırım öyle. Fakat müzikal olarak 60’lar ve 70’lerdeki protesto müziklerine oldukça uzağız.

Girl with the rifle‘daki fotoğraftan hareketle, ataerkil bir dünyada kadınların böyle bir imaj sahibi olması kabul edilemez. Bunun için bir feminizm desteği veya genel olarak eşitlik diyebilir miyiz?

-Johan Duncanson: Evet, kesinlikle bir feminist imaj. Tüm iyi, medeni, ve akıllı insanlar feminist, elbette.

-‘Clrvynt’a dediğinize göre labelınız için bir tane daha kayıt yapmanız gerekiyordu, böylece Pet Shop Boys’un “Introspective” parçası gibi parçalar yapabilecektiniz. Fakat bu gerçekleşmedi, siz de bu konsepte bağlı kalmadınız. Yine de “We Got Game” ve “Thieves of State” ile Pet Shop Boys ya da Erasure gibi soundlar duyuyoruz. Burada oyunbozan şey neydi? 

-Johan Duncanson: Aslında başlangıçta planladığı gibi o kadar girişken bir proje değil, fakat halen bu kayıt üzerinde birçok fikir mevcut. Sadece temelde bir house albüm yapma fikrine biz sadık kalmadık. Bazen keşke sadık kalsaydık diyorum ama, yine de albüm için mutluyum. Erasure’ı genelde erken house ve techno müzik dönemlerinde dinledik ve nasıl bir albüm yapmak istediğimize karar verdik. Pet Shop Boys‘u çocukluğumdan beri severim, bizim için önemli bir ilham kaynağı.

-Önceden kendi labelınızı başlatmak istediğinizi dile getirdiniz. Kafanızda henüz bir şeyler var mı? 

-Johan Duncanson: Evet, umuyoruz ki “Just So!” adıyla bu projemizi sene sonunda gerçekleştireceğiz. Fakat öncelikle, “Running Out of Love”dan son bir single koyacağız. Kapanış parçası “Teach Me to Forget” bizim Labrador’daki son EP’miz olacak. Birkaç yeni şarkı ve remix de içerecek, hatta bir tanesi de İstanbul’dan yakın arkadaşlarımızın grubu Kim Ki O‘dan olacak.

-Bu istenmeyen, tek taraflı sodomi yerine eşitliği oluşturmak saygıyı gerektirir mi? 

-Johan Duncanson: Haha! Plak şirketimizi mahkemeye götürdüğümüzde, bize böyle davrandığında tam olarak biz de böyle hissettik. Sodomiye karşı değiliz, insanlar istediğini yapabilir. Ancak istenmeyen bir sodomi söz konusuysa bu kesinlikle çok kötü. Kötü muameleden sonra bu da bir metafor oldu. Label ile kontratlarımız çok çok kötüydü, onlar yarattığımız her şeye sahipti, yazdığımız her şarkıya. Bu durum hayatımız boyunca geçerliydi ve ölümümüzden 70 yıl sonra da. Şimdi bazı şeyleri değiştirdik ve ilişkimiz şuan çok daha iyi durumda.

-İkinizde farklı şehirlerde yaşıyorsunuz bu nedenle solo bir albüm de yapmayı düşündünüz mü?

-Johan Duncanson: Ben şuan bir solo albüm üzerinde çalışıyorum ama bunu aceleye getirmiyorum. Hatta bir zaman sınırım bile yok. Projeyi de adlandırmak istemiyorum. Johan Duncanson aşırı sıkıcı olurdu.

-Bizleri gelecekte neler bekliyor? Neler yapacaksınız? 

-Johan Duncanson: Tur ve Labrador’dan çıkacak son EP dışında, yeni bir labela başlayacağız. Elbette hakkında çok bir şey bilmediğim solo albüm planı var. Yeni fikirlere açığız.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir