Valborg Yaklaşırken Heyecanlanmamak Elde Değil!

İskandinavya’nın Vikingler gibi zengin bir kültürel ögeye ev sahipliği yaptığını düşünürsek, bununla beraber gelen Pagan kökenli festivaller de elbette kaçınılmaz.

Valborg, 30 Nisan- 1 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor!

Ve beraberinde bir çok ilginç bilgi getiriyor.

Baharın gelişi, doğanın uyanışı ve kış vakti etrafta dolaşan kötü ruhların def edilişinin kutlandığı bu antik bayram büyük bir kamp ateşi ve etrafında yapılan coşku dolu dansları içeriyordu. Fakat günümüzde Valborg buna ek olarak başka şekillerde de kutlanıyor. İsmini her ne kadar St. Walpurgis’ten almış olsa da bu festivalin köklerinin çok daha eski olduğu biliniyor.

Ne var ki tam da bu muhteşem Viking festivaline denk gelen günde St.Walpurgis azizlik unvanını almış ve bu tarih İsveççe’ye Valborg olarak geçmiş. O zamanlar Paganizmle savaşan bir Katolik kilisesi olduğunu düşünürsek bu pek de tesadüfi değil. Fakat buna rağmen Paganizm ve Hristiyanlık , İskandinav insanı tarafından o kadar güzel  harmanlanmış ki ortaya çok daha özgün kutlamalar çıkmış.

Günümüzdeki kutlamalar sabahları Champagnefrukost denilen, şampanya ve çilekten oluşan bir kahvaltıyla başlıyor.

Evet, Valborg boyunca alkol fazlasıyla tüketilen bir içecek!

Sonrasında insanlar parklarda toplanıyorlar ve güzel vakit geçirmeye devam ediyorlar; barbekü ve bira en popüler iki şey.

Geleneksel şarkıların ağızlardan düşmediği bu günde eğer hava güzelse bunun tadını çıkarmayı da ihmal etmiyorlar tabi ki! Sonuçta baharın gelişi esas kutlama nedeni… Gece olduğunda da büyük bir Valborg ateşi yakılıyor; ateşte yakılan şeyler genellikle eski, budanmış bitki kökleri ve ağaç dalları; bu da insanları kış mevsimini geride bırakıp yeni ve verimli bir döneme geçme fikrine daha çok yaklaştırıyor.

 

Valborg özellikle üniversiteli gençler arasında daha coşkulu kutlanıyor. Her sene Göteburg Chalmers University of Technology, neredeyse 250.000 insana ev sahipliği yapan bir şölen düzenliyor ve bu şöleni Cortége olarak adlandırıyorlar.

Ayrıca öğrenciler siyah kepleri beyaz keplerle değiştirdikleri bir seremoni de düzenliyorlar, bu da yine kış mevsimine sembolik bir elveda niteliğinde.

Uppsala’da yapılan partiler de oldukça popüler. Hatta şimdiden Valborg in Uppsala adında bir etkinlik oluşturulmuş durumda. Festivale katılmak için bir ziyaretçi kartı almanız gerekiyor, işin en güzel tarafıysa sadece İsveç değil yabancı ülkeden gelen öğrenciler de bu kartı kolaylıkla alabiliyorlar.

Tek ihtiyacınız olan üniversitenizden aldığınız bir öğrenci belgesi ve üzerinde fotoğrafınızın bulunduğu bir kimlik kartı (pasaport veya ehliyetiniz de olabilir). Bu belgelerin fotokopilerinin de -okunabilir olmak şartıyla- yeterli olduğu detaylarda belirtilmiş. Festivalle ilgili detaylar Facebook yoluyla kolayca ulaşılır durumda.

Eğer bu bahar bir değişiklik yapmak istiyorsanız Valborg’u kutlamaya İsveç’e gidebilirsiniz!

Cortége’den bazı kareleri de sizinle buluşturmazsak olmaz elbette.

 

Uppsala, İsveç
Uppsala, İsveç



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir