Spotify ve Accuweather İş Birliği

İsveçli müzik yayın servisi olan Spotify, geçtiğimiz günlerde Accuweather’la iş birliği yaparak Climatune isimli projeyi duyurdu. Yaratıcı bir ara yüze sahip olan site dünyanın belirli noktalarında o an ki hava durumuna göre değişen 30 parçalık bir playlist sunuyor. Hava durumu yağmurlu olarak değiştirildiğinde dünyada şu an yağmur yağan herhangi bir yerde yağmurlu havalarda ne dinlenildiği görmek mümkün. Denk gelirseniz biraz Kopenhag rüzgarı, Göteborg yağmuru veya Oslo güneşi altında birkaç şarkı dinleyebilirsiniz.

Spotify ve Accuweather ise projeyi şu şekilde tanımlıyor:

“Çoğu kişi konuşacak başka bir şey olmadığında hava hakkında konuşur. Neyse ki konuşmamız gereken bir şey var. Bu da, hava.

Onu kontrol edemiyoruz ama güneşi kovalar veya yağmurdan kaçarken ne dinleyeceğimize karar verebiliriz. Bu da bizi şöyle düşündürdü, “hava durumun dinlediğimiz şeyleri nasıl etkiliyor?”.

Bu nedenle müzik ile hava arasındaki bağlantı konusunda kapsamlı bir çalışma yaptık ve AccuWeather’la dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce hava istasyonundan veri topladık. Bu, altı farklı web oyuncağıyla eşleşen bir yıllık veriyi içeriyordu: güneş, bulut, yağmur, kar, rüzgar ve açık gece. Ardından, ortaya herhangi bir model çıkarmak için, 900’den fazla şehirde 85 milyar anonimleştirilmiş, bir araya toplanmış akışlarla bağlantı kurduk. Ortaya gerçekten şaşırtıcı bazı sonuçlar çıktı, insights.spotify.com adresinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.”

Yapılan analizlerin sonunda beklenildiği üzere güneşli havalarda daha mutlu ve enerjik, yağmurlu havalarda daha düşük enerjili, akustik ve elektronik, karlı günlerde ise daha enstrümantal müzikler dinlenildiği ortaya çıkmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir