Lofoten Adalarında Bir Kırmızı Kulübe

Özellikle instagram hesabımda (@bizarrejourneys) varyasyonlarını sıklıkla yayınladığım o ünlü kırmızı kulübeyi belki biliyorsunuzdur. Belki kimilerinizi hayal kırıklığına uğratacak ama o kulübede maalesef her şeyden elini ayağını çekmiş, kendini doğanın kucağına bırakmış ve müthiş bir roman üzerine çalışan bir yazar yaşamıyor – o kulübe ve benzerleri Lofoten Adaları’nın Hamnoy bölgesinde konuşlanmış Eliassen Rorbuer bünyesinde adaya gelen ziyaretçilere kısa ve uzun dönemler için kiraya verilen “rorbuerler” den birisi.

Lofoten’in mavi sabahlarından birisi ve Eliassen

Rorbuer esasında balıkçıların yaşadığı ve genelde bir ayağı (suya erişimi de kolaylaştırmak için) su içinde olan barınaklara deniyor. Özüne uygun amaçla balıkçılar tarafından kullanılan rorbuerler halen mevcut olmakla birlikte, Lofoten’de bu barınakların turizm için kullanımı da oldukça yaygın. Rorbuer kiralayan işletmeler arasında benim favorim ise iki kez konaklama şansına sahip olduğum Eliassen Rorbuer. Hem fiyatları diğer tesislere göre daha uygun (rahatça 3-4 kişinin kalabileceği bir barınağı gecelik 120 dolara kiralayabiliyorsunuz), hem de bence Lofoten’in görsel olarak en güzel yeri olan Hamnoy’da suyun dibine konuşlanmış durumda. Öyle ki, sadece odamın penceresini açarak Lofoten’in en güzel fiyortunun fotoğrafını çekebildiğim bir konuma sahip.

Eliassen’e tepeden bakış

Eliassen Rorbuer bünyesinde iki kişilikten altı kişiliğe kadar farklı boyutlarda 34 adet rorbuer bulunuyor. Rorbuerlerin bazılarında çift kişilik yataklar da olmakla birlikte, ağırlıklı olarak ranza kullanılmış durumda. Fiyatı en ucuz olan iki kişilik rorbuerler dışında her rorbuer’in kendi mutfağı mevcut ve gayet geniş bir açık mutfak ve oturma alanını da içeriyor. Norveç genelinde dışarıda yemek yemenin pahalılığı dikkate alındığında (bir adet ana yemek en az 80-90 TL), rorbuer içinde mutfak olması oldukça önemli bir nokta. Dekorasyon ise benim her daim için favorim olan İskandinav sadeliğinde. Bu sene Şubat ayında oldukça fırtınalı bir dönemde burada kalmış olmama rağmen, wifi kusursuz çalışıyor. Herhangi bir ihtiyacınız veya sorunuz olduğunda iki dakika içinde birisi rorburerinizde belirip, tüm güler yüzüyle sorununuz hallediyor. Eliassen’in bir diğer avantajı ise (Lofoten’in özellikle Moskenes bölgesinde restoran sayılarının azlığı ve enteresan kapanış saatlerini dikkate alınca!) tesis bünyesinde son üç senedir İsveç’li bir şef ve İtalyan eşi tarafından işletilen Krambua’nın  yer alması (pahalılığı bir an için unutabilirsek, özellikle deniz ürünleri buğulamasını tavsiye ederim).

Kaldığım rorbuer içinden bir görüntü

Eliassen’in hemen çıkışında bir otobüs durağı da var. Eğer benim gibi araba kiralamak yerine toplu taşıma ile seyahat ediyorsanız, bu durak işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Yine bölgenin tek marketi de Eliassen’e yaklaşık 35 dakika yürüme mesafesinde. Ana yoldan yürümeniz gerekse de, market yolunda dahi manzaralar eşsiz. Eliassen benim her zaman kalmaktan çok mutlu olduğum ve keyfini çıkarabilmek için günün ayakta olduğum en az iki üç saatini de kulübemin içinde geçirmeye çaba sarfettiğim bir tesis. Lofoten’e yolunuz düşerse, kesinlikle değerlendirmenizi öneririm. Lofoten Adalarını da içeren Nordik Adalar fotoğraf galerime buradan ulaşabilirsiniz.

Eliassen’de gün doğumu

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir