Nordik Mitoloji’nin Savaşçı Valkürleriyle Tanışın!

Valkürler, atlarının üstünde zırh ve mızrak kuşanmış kanatlı varlıklar olarak tasvir edilen savaşçı bakirelerdir.

Odin, Ragnarök zamanı geldiğinde dev soyuyla savaşabilmek için Valhalla’da olabildiğince fazla kahraman biriktirmek ister. Bu nedenle her savaş meydanına Valkürlerini yollar. Kimin ölüp kimin yaşayacağına Valkürler karar verir. Valkürler seçilmiş kişileri, yani savaşta ölenleri, Valhalla’ya taşırlar.

Valkür (Eski Nordik dilde Valkyrja) “maktulleri seçen” anlamına gelir.

Valkürler  aslen katliamın kötü niyetli ruhları, ölümün karanlık melekleri olarak destanlarda yer alırlar. Savaş meydanının üstünde, avlanan etçil kuşlar gibi Odin adına kader dağıtırlar.



Nordik Mitolojinin ilerleyen zamanlarındaysa Valkürleri romantikleştirilmiş bir şekilde görürüz. Odin’in shield-maiden’ları (kadın savaşçıları) karşımıza Valhalla’daki savaşçılara içki ve et servis eden, kar gibi beyaz tenli bakireler olarak çıkarlar.

Bu tasvirler Volsung ve Niebelungen Destanları’nda daha da geliştirilir. Öyle ki, sözü edilen destanlarda Brynhild (ya da Brunhild) oldukça güzel bir valkürdür.

İdealize edilmiş Valkürler sert ve haşin doğalı atalarına kıyasla daha korumasız ve hassastırlar ve sık sık ölümlülere aşık olurlar.



Gudrun

Bir hikayede Valkür Gudrun,  ölümlü kahraman Helgi’ye aşık olur. Helgi öldüğünde o kadar çok ağlar ki Helgi mezarından kalkar ve ona ağlamamasını, döktüğü her göz yaşının yaralarına aktığını söyler. Çok geçmeden, Helgi’nin ruhu Valhalla’ya taşınır böylece aşıklar kavuşur.

Brynhild ve Odin

Başka bir hikayedeyse, kahraman Valkür Brynhild erkek kardeşi Siegmund’a yardım ederek Odin’e karşı gelir. Buna karşılık Odin tarafından cezalandırılır. Brynhild, bir tepede herhangi bir ölümlü onu isteyene dek korumasız bir şekilde uzanacaktır. Sonrasında Odin yumuşar ve cezayı hafifletir. Brynhild’in etrafına bir ateş çemberi koyar. Bu çember onu tehlikelere karşı koruyacaktır, ta ki en cesur savaşçı gelip Brynhild’i kurtarana kadar…

Ve başka bir mite göre, Valkürlerin zırhlarından parlayan ışıklar gökyüzünü aydınlatır, akabinde de Aurora Borealis (Kuzey Işıkları) dediğimiz olay meydana gelir.


1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir