Christmas’ın annesi Jól’la tanışın!

Jól, Jul veya Ýlir; İngilizceye geçen haliyle Yule, antik çağlarda ağırlıklı olarak Cermen halkları tarafından kutlanan pagan kış festivaline verilen isimdir.

Aslında Yule, Nordik takvime göre bir ayı kapsar. Bu ayın zamanı tam olarak belli değildir, genelde Kasım’ın ortasından Ocak ayının ortasına kadar sürdüğü kabul edilir, fakat Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte Yule hristiyanlar tarafından benimsenmeye başlanmış ve Aralık ayıyla özdeşmiştir. Yule kutlamaları git gide kilise bazlı hale geldiği için Noel adıyla da anılır.

Jól’un, Odin’in alternarif isimleri Jólnir/ Ýlir‘den türediği kabul edilir.

İzlanda, Norveç, İsveç, Grönland ve Danimarka Yule’nin kutlandığı Nordik ülkeler arasındadır.

Paganik Nordik takvime göre 20 Aralık gecesi Mother’s Night olarak kabul edilir ve Frejya’ya adandığı söylenir. Bu gece kış gün dönümünden bir gece öncedir. Bir ateş yakılır ve herkes sırayla üstünden atlar; bunun yeni yılda şans getireceğine ve atlayan kişileri arındıracağına inanılır. Bu gecede yeni yıl doğar.

22 Aralık’ta ise Frejya’ya kurban edilen yaban domuzları pişirilerek tanrılar adına bir ziyafet verilir, (Feast of Yule).

Kutlamalarda daire şeklinde bir cisim ateşe verilir ve bir tepeden aşağı yuvarlanır böylece Güneş’i geri getirmek için ikna ettiklerine inanırlar.

 

Yule Sun wheel
Yule Sun wheel

Jól‘un 12. gecesinde insanlar yeni yıldan istediklerini söylerler ve bu yıla dair kendilerine sözler verip yemin ederler. Bu gece 31 Aralık‘a denk gelir ve günümüzde Yılbaşı olarak kutlanır.
İzlanda‘da ise biraz daha farklı bir kutlama yaşanır, Jól‘un 13. gecesi olarak 6 Ocak kabul edilir ve bu gecede kötü ruhları kovan, iyi ruhları ve elfleri çağıran şiirler okunur.
Ayrıca İzlanda’da bir Yule Kedisi’nin varlığına inanılır. Şehirden uzak karlı bölgelerde dolaşan kocaman, canavarımsı bir kedi olduğu ve kutlama akşamından önce yeni kıyafeti olmayanları midesine indirdiği söylenir.

Yule Kedisi
Yule Kedisi
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir