İsveç Modasının Ünlü İsimleri İstanbul’a Geliyor!

Kentin göbeğinde kentliye nefes alma olanağı sunan bomontiada’da yaptığı çeşitli workshoplar ve sempozyumlardan aşina olduğumuz Atölye, bu sefer bizi fazlasıyla çeken bir etkinlik düzenliyor: Swedish Fashion Days!

8 Kasım’da gerçekleşecek etkinlikte tema moda ve kimlik karmaşası üzerine. Son yıllarda İsveç moda endüstrisinin, tüketici ve modaseverlerin “kimlik” kavramına karşı değişen davranışlara cevap veren bir tutum içerinde olması teması üzerinden ilerleyen etkinlik, cinsiyet ayrımı gözetmeme halinden, beden imgesine; giydiğimiz kıyafetlerin bizim dini inançlarımızı, cinsel kimliğimizi, politik ve sosyal fikirlerimizi nasıl aksettiğine uzanan geniş yelpazede sorular tartışılıyor olacak.

Etkinlikte konuşmacı olarak İsveç moda endüstrisinin önde gelen dört isminin yanı sıra, Türkiye profesyonel ve akademik dünyasından Bilgen Coşkun, Dilek Öztürk, Zeynep Tosun ve Eda Çakmak gibi isimler de yer almakta.

Etkinliğin Programı:

1.30 – Giriş

2.00 – 2.30 Philip Warkander

Muhtemelen dünyanın ilk “moda çalışmaları” konusunda doktora ünvanı sahibi ve Lund Üniversitesi’nde Sanat ve Kültürel Çalışmalar bölümünde ders veren Warkander, moda endüstrisinin özellikle kimlik ve heteronormatif anlayış konuları başta olmak üzere, İsveç’teki kültürel tartışma konularına nasıl cevap verdiğini ve nasıl çatışma içinde olduğundan bahsedecek.

philip3

2.30 – 3.00 This is Sweden

This is Sweden, heyecan verici tasarımlar üreten ve modanın nasıl “kimlik” konusunu aksedebileceği konusunda meydan okuyan fikirleri olan Ana ve Pablo Londono kardeşlerin moda şirketi. İkili çalışmalarından ve modanın nasıl farkındalık yaratıp aynı zamanda kabul edilmiş kimlik normlarına meydan okuyabileceğinden bahsedecek.

pabloanaportrait-202776_slide

3.00 – 3.45 Tartışma

3.45 – 4.15 Ara

4.15 – 4.45 Minna Palmqvist

Moda tasarımcısı ve sanatçı ünvanlarını taşıyan Palmqvist’in toplumsal sorunları ve dizaynı karıştıran bir çizgide ilerleyen işleri, bizlerin kadın bedeni karşısında büyülenmemizi keşfeder ve “Ne dilediğimiz, neye zorlandığımız ve neyi saklamaya çalıştığımız” tespitini yapmaktadır. Palmqvist en son projelerinden ve görüşlerini dizaynlarıyla bir potada eritirken karşılaştığı sorunlardan bahsedecek.

minna_p

4.45 – 5.15 Iman Aldebe

Aldebe, lüks türban ve peçe tasarımları Stockholm’ün en seçkin mağazalarında satılan İsveçli moda tasarımcısı, gazeteci ve Ürdün menşeili bir avukat. İşlerinden örnekler gösterecek olan ünlü modacı, H&M’le olan işbirliğinden ve İsveç polisi için tasarladığı türbandan bahsedecek.

rodeo_iman-al-debe_0257_1

5.15 – 6.00 Tartışma

*Etkinlik İngilizce olarak gerçekleşecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir