Hross í oss

Nüfusunun azlığına bağlı olarak ve insanların kendini geliştirmesine olanak sağlayan İzlanda’da birçok insan asıl mesleğinin yanında başka mesleklerle de ilgileniyor. Benedikt Erlingsson da bunlardan biri. Daha çok TV dizilerinde ve İzlanda filmlerinde aktör olarak ön plana çıkan Erlingsson bu defa yönetmen koltuğuna oturarak İngilizce adıyla Of Horses and Men adlı ilk uzun metraj filmini çekiyor.

Of Horses and Men herkesin birbirini tanıdığı ve birbirlerinin hayatlarından “kolayca” haberdar olabildiği küçük bir İzlanda kasabasında geçiyor. Atlar aracılığıyla insanlara ulaşarak bizlere onların hikayelerini sunuyor. Yönetmen bunu yaparken aslında “kısa filmleri” birleştirme yöntemini kullanıyor fakat bu hikayeler arasındaki bağı tutturmakta biraz zorlanıyor. Birbirine bağlı gelişen olaylarda bu bağ tam otururken filmin geneline baktığımızda ise birçok boşluğun kaldığını görüyoruz.

of-horses-and-men-2013-001-thirsty-man

İçinde kara mizah unsurlarını da gördüğümüz fakat daha çok komedi-dram olarak adlandırdığımız filmde bizleri sık sık gülümsetecek zekice kurgulanmış hikayeler izliyoruz. Herkesin oturup dürbünlerle izlemeyi beklediği bembeyaz ve “asil” bir ata sahip adamın, atının simsiyah bir atla çiftleşmesinden sonra verdiği tepki, bir Rus votkası uğruna bir atla denize açılabilen ilginç bir adamın durumu ya da daha önce The Revenant’da gördüğümüz soğuktan korunabilmek adına bir atı keserek içinde ısınan bir İspanyol’un hikayesi filmi oldukça ilginç kılıyor. Ayrıca yönetmenin her bir atın ölümünden sonra kilisede bir insanın cenaze törenini göstermesi ve buna benzer kullandığı metaforlar çok yaratıcı olmasa da filmi biraz olsun yüzeysellikten kurtarıyor.

Sinematografisine saygı duruşunda bulunacağımız, atlarla uğraşan hayvansever bir ekip tarafından ortaya konulan bizleri oldukça keyiflendirecek bu film Benedikt Erlingsson’a şans vermek ve günü tüm kötülüklerden 80 dakikalığına sıyrılıp güzelleştirmek için çok da iyi bir tercih olacaktır.

Yazar: Rumeysa Kaya

3467932_orig

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir