Mezarlık Deyip Geçme: Assistens Kirkegård

Kopenhag’ın çok kültürlülüğe ve güzel mekânlara ev sahipliği yapan Nørrebro semtinde 1760 yılında kurulan Assistens Mezarlığı (Assistens Kirkegård), şehir hayatının tam ortasında yer alıyor.

Çoğunlukla tekinsiz olarak görülen mezarlık ve korkulan ölüm/ölü olgularını değiştirecek bir yer olan Assistens Mezarlığı, Kopenhag ziyaretinizde kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi.

Kopenhaglılar’ın yürüyüş ya da koşu yapmak, köpeklerini gezdirmek, yaz aylarında güneşlenmek ve kitap okumak için sıklıkla gittiği mezarlık, ünlü Danimarkalılar’ın mezarlarını ziyaret edebileceğiniz bir yer.

Minik bir ormanı anımsatan güzel ve bakımlı mezarlıkta ziyaret edilmeyi bekleyen ünlü isimlerden bazıları:

 

Hans Christian Andersen

Küçük Deniz Kızı, Kurşun Asker, Kibritçi Kız, Çirkin Ördek Yavrusu ve daha birçok güzel masalın yazarı olan Andersen, 1805’te Danimarka’nın Odense şehrinde doğdu. Gündelik gerçeklikleri, düş gücü ile birleştiren Andersen, sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap edebilmiş bir yazar. Masalseverler, mezarlıktaki yer göstergelerini takip ederek 4 Ağustos 1875 tarihinde karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Andersen’i ziyaret edebilirler.

 

Søren Aabye Kierkegaard

Varoluşçuluğun babası Kierkegaard, 1813’te varlıklı bir ailenin melankolik oğlu olarak Kopenhag’da doğdu ve tüm hayatı boyunca Kopenhag’da yaşadı. Felsefe meraklıları, yer göstergelerini takip ederek 1855 yılında sokakta yere yığılan ve kaldırıldığı hastanede birkaç hafta sonra hayatını kaybeden Søren Kierkegaard’ı ziyaret edebilirler.

 

Niels Bohr

7 Ekim 1885 tarihinde, bilim sohbetlerinin ve merakın hiç bitmediği varlıklı bir ailenin üyesi olarak Kopenhag’da doğdu. Danimarka’nın en önemli bilim insanlarından olan, Nobel ödüllü fizikçi Niels Bohr’un mezarı, Assistens Kierkegaard’ın en ilgi çekici mezar taşlarından birisine sahip. Danimarkalı sanatçı J. F. Willumsen tarafından yapılan sütunun üzerinde asimetrik pozisyonda bir baykuş bulunuyor. 18 Kasım 1962 tarihinde kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybeden Bohr’un kendi soy ismini taşıyan bir atom modeli bulunuyor.

 

Hans Christian Oersted

Oersted, 14 Ağustos 1777 tarihinde, okulu olmayan bir kasabada doğdu. Kardeşi ile birlikte kasabanın perukçusundan ders almaya başladı. Daha sonraki senelerde de kasabadaki uzman kişilerden matematik, İngilizce, Fransızca dersleri aldı. 1793 tarihinde Kopenhag Üniversitesi’ni kazandı. 1820’de elektromanyetizmayı keşfeden Oersted, tarihteki en önemli bilim insanlarından. 9 Mart 1851 tarihinde zatüre nedeniyle hayatını kaybeden Oersted, ziyaret edilmeyi bekleyen ünlü Danimarkalılar arasında.

 

 

Assistens Mezarlığı, yoga yapmak için de ideal bir yer.

Danimarkalı ressam Henry Heerup ve eşi Marion Heerup’un gülümseten mezar taşı.

*Ekim-Mart 7:00 – 19:00
Nisan-Eylül 7:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Sezin Mutlutürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir