İzlanda’da Volkan Enerjisi ile Ekmek Üretimi

İzlanda dünya üzerindeki en huzurlu ülke olmakla kalmıyor, büyülü güzellikleriyle de bizleri kendine hayran bırakıyor. Sahip olduğu doğadan ona zarar vermeden yararlanmayı çok iyi bildiği de şüphesiz. Çavdar ekmeğini kara üzerinde volkan etkisiyle oluşan sıcak su kaynaklarındada pişirmek gibi!

Onu bu kadar eşsiz yapan coğrafyası sayesinde İzlanda’nın enerjisinin %99’u -büyük bir kısmı jeotermal olmak üzere- yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Peki jeotermal enerji tesisler dışında bu kaynaklar kullanılmıyor mu? Tabi ki onca sıcak su kaynağı ve kaplıcalar basit yöntemlerle günlük hayatı kolaylaştırıyor; yıkama ve pişirme işlemleri gibi.

iceland-bread

Ama bunlar arasında bize hiç alışageldik olmayanı var; ‘Volkan Ekmeği‘; orijinal adıyla ‘Hverabrauð‘ İster kaplıca ekmeği, ister volkan ekmeği, ister hverabrauð diyelim. Üzerinde yürüyebildiğimiz bir yere 24 saatliğine hazırladığımız hamuru bırakıyorsunuz ve dünya onu doğal sıcaklığıyla pişirip size geri veriyor. Ve sonucunda harika bir lezzetle karşı karşıya kalındığı söyleniyor! Sanırım favori ekmeğimiz İzlanda Volkanları’nın yataklarında…

Yazı: İpek Aydın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir