Hrútar

Giderek yükselen ve çıkardığı işlerle özellikle son dönemlerde adından çokça söz ettiren, yaklaşık 300.000’lik nüfusuyla kendine has sanat anlayışını oluşturan ve bizleri hayran bırakan İzlanda sinemasından yine bir filmle karşı karşıyayız. Hrútar. Ülkemizde “İnatçılar” olarak gösterime giren film, yönetmenin dördüncü uzun metraj filmi. Filmin senaristliğini de yapan yönetmen Grímur Hákonarson’un filmografisinde önemli bir yere sahip olan Rams uluslararası alanda birçok ödül kazandı. Özellikle Cannes Film Festivali’nde “Un Certain Regard” bölümünde ödüle layık görülen film birçok prestijli festivalde de en iyi film ödülünü alarak ülkesine döndü.

Rams, ismi gibi keçiler üzerinden ilerleyen iki inatçı ve yalnız kardeşin hikayesi. İzlanda’nın uçsuz bucaksız vadilerinden birinde, Bolstadur çiftliğinde yaşayan ve geçimini keçiler ve koyunlar üzerinden sağlayan Kiddi ve Gummi kardeşler tam 40 yıl boyunca birbirleriyle hiç konuşmamışlardır. Bu suskunluk taa ki vadide yapılan keçi yarışmasının sonuçları açıklanıncaya kadar sürmüştür. 0.5’lik puanla yarışmayı kaybeden kardeşin, küs kardeşinin keçisini aslında kibirle incelemesinden sonra sikrapi hastalığına (keçiler arasında bulaşıcı ve öldürücü virüs hastalığı) yakalandığını anlayıp şikayet etmesi sonucu iki kardeş arasındaki uçurum daha da yükselmiş ve vadideki tüm keçilerin uyutulması kararı verilmiştir. Bu karardan sonra gittikçe depresyona giren Kiddi’ye karşı Gummi bencilce bir çözüm bularak tüm bu karmaşanın altından kalkmıştır. Fakat hiçbir şey Gummi’nin istediği gibi ilerlememiş ve aslında iki kardeş arasındaki tüm ilişkinin değişmesine sebep olmuştur.

517839181_1280x720

Seyircinin merakını ve heyecanını canlı tutan, içindeki kara mizah unsuruyla bizlere göz kırpan film, kusursuz sinematografisiyle bizleri kendine hayran bırakmış, oyuncu seçimleriyle adeta “daha iyisi seçilemezdi” dedirtmiş, başroldeki Sigurður Sigurjónsson ve Theodór Júlíusson’un etkileyici oyunculuğunun yanında Virgin Mountain filminin Fusí’si Gunnar Jónsson da farklı imajıyla karşımıza çıkıp bizleri gülümsetmiştir. Az ve öz müzik kullanımı ise filmi yükseltirken, başarılı bir kurgu ile de iyi bir film olmanın gerektirdiği tüm unsurları iyi bir şekilde kullanan yönetmen filmin tüm duygusunu seyirciye etkili bir şekilde geçirmeyi başarmıştır.

Tüm İzlanda kültürünü yansıtan film; prefabrik minimal evleriyle, rengarenk desenli fayans duvarlarıyla, yaz ve kış olmak üzere ayrı ayrı tüm doğal güzellikleriyle, Nordik kazaklarıyla içimizdeki İzlanda sevgisini arşa çıkararak bir kez daha İskandinavya kültürüne bizleri hayran bıraktırıyor. İzleyeceğiniz bu 92 dakikalık filmin hiç bitmemesini dileyeceksiniz!

İNATÇILAR2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir