Akbank Sanat Nordik Film Günleri

Müptelası olduğumuz Nordik filmler malum öyle her yerde gösterilmiyor. Sanat alanında imdadımıza koşan Akbank Sanat, 4-29 Haziran tarihleri arasında sinemaseverleri İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya sinemasından ikişer filmle buluşturacak. Filmler; Norveç Ankara Büyükelçiliği, Finlandiya Ankara Büyükelçiliği, Finlandiya Film Vakfı, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, İsveç Enstitüsü, Danimarka Ankara Büyükelçiği ve Danimarka Film Enstitüsü katkılarıyla biz nordikseverlere ulaşacak.

Bu arada bilet fiyatları da 5 TL.


Victoria

Torun Lian / Norveç, 2013

Nobel ödüllü yazar Knut Hamsun’un 1898 tarihli ölümsüz romanı Victoria orijinal bir aşk hikayesini anlatıyor. Film, sinema meraklılarının görmek isteyeceği her şeyi içeriyor: Gençlik aşkı, sınıf farklılıkları, tüm engellere rağmen gelen başarı, kostümler, çok güzel mekanlar ve Victoria’nın yürek dağlayıcı trajedisi…


Kon - Tiki

Joachim Rønning, Espen Sandberg / Norveç, 2012

1947’de, genç Norveçli maceracı Thor Heyerdahl hayret verici bir keşif gezisine başladığında tüm dünyada heyecanla karşılanmıştı. Kon-tiki adlı salla, Pasifik Okyanusu boyunca 4,300 deniz mili sürecek bir yolculuk…. Eşi Liv’le Markiz Adaları’na yaşadığı günlerden beri, Thor, Güney Denizi Adaları’na, Doğu’ya doğru binlerce mil boyunca, eski Güney Amerikalılar’ın yerleştiğinden şüphe etmişti. Yüzme bilmemesine ve sudan korkmasına ragmen, Thor bu teorisini kanıtlamak için bu efsanevi yolculuğu tek başına yapmaya karar verdi.


Stille Hjerte

Bille August / Danimarka, 2014

Ailenin üç kuşağı bir haftasonu bir araya gelir. İki kız kardeş Sanne ve Heidi, ölümcül bir hastalığa yakalanmış olan annelerinin, hastalık daha da kötüye gitmeden ölme isteğini kabul ederler. Bununla birlikte, zaman ilerledikçe, annelerinin kararı ile uğraşmak gitgide zorlaşır ve eski anlaşmazlıklar su yüzüne çıkar.


Klumpfisken

Søren Balle / Danimarka, 2014
Kuzey Jutland’da yaşayan Kesse, 45 yaşında, ailesinin üçüncü kuşağından bir balıkçıdır. Devir değişmekte ve yeni balıkçılık düzenlemeleri yerel balıkçıları sıkıştırmaktadır. Bu sonucunda, Kesse finansal olarak ayakta durmaya ve alacaklıları uzakta tutmaya çalışmaktadır. Temel ihtiyaçları karşılayacak paraya sahip olmak için kötü yollar seçmeye zorlanır. Bu da, Kopenhaglı kadın biyolog Gerd ile tanışmasına yol açar. Farklılıklarına rağmen birbirlerine aşık olurlar. Kesse aniden, çok iyi tanıdığı hayat için savaşmakla, yeni bir hayata başlama arasındaki zor seçimle karşı karşıya kalır.


Vi är bäst

Lukas Moodysson / İsveç, 2013

Stockholm 1982. Bobo, Klara ve Hedvig’le ilgili bir film. Güçlü, cesur, zayıf, kafaları karışık, garip, sokakları arşınlayan 13 yaşında üç kız çocuğu. Çok erken yaşta kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalan, anneleri pubdayken tost makinesinde balık ısıtan, hiç bir enstrumanları olmadığı halde ve herkes punkın öldüğünü söylese de bir punk grubu kuran üç kız…


Stockholm Stories

Karin Fahlén / İsveç, 2013

Stockholm Stories, kasım ayının yağmurlu günlerinde yolları kesişen beş kişiyle ilgili çağdaş ve mizahi bir drama. Şehir ışıklandırması ile ilgili teorisine saplantılı bir şekilde bağlı olan Johan, kısa süre önce terk edilmiş ve şu an işsiz olan Anna’ya aşık olan Douglas, arkadaşları olmadığı için evlat edinme talebi reddedilen Jessica ve Bakanlık’taki görevinden rastgele yollanmış bir aşk mektubu yüzünden uzaklaştırılan işkolik Thomas….


Aideistä Parhain

Klaus Härö / Finlandiya, 2005

Finlandiya savaşa girer ve 9 yaşındaki Eero’nun babası cepheye gönderilir. Her ne kadar babası savaşın kısa süre sonra biteceğine söz verse de, hiç bir şey asla eskisi gibi değildir. Savaşın başlamasından az sonra,cepheden gelen üzücü haberler Eero’nun annesi Kirsti’yi harab eder. Oğluna bakmaktan aciz olduğundan, Kirsti oğlunu tarafsız İsveç’e yollar. Yeni bir ülkeye ve anneye yolculuk başlar.


Hyva Poika

Zaida Bergroth / Finlandiya, 2011

“İyi Oğul” bir anne ve oğlunun hikayesini ve aşkın yol açabileceği tehlikeli durumları anlatıyor. Şanssız bir prömiyerden sonra, aktris Leila, oğulları Ilmari ve Unto’yla ailesinin eski yazlık evine kaçar. Huzurlu tatil, Leila’nın haftasonu için arkadaşlarını davet etmesiyle kesintiye uğrar. Partiden sonra Leila konuklardan birini, yazar Aimo’yu, onlarla kalmaya davet eder. Ilmari ona karşı hemen düşmanca bir tutum takınır…

Kaynak ve film açıklamaları: Akbank Sanat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir