Kayadaki Kılıçlar

Batı Norveç’in önemli şehirlerinden biri olan “petrol başkenti” Stavanger, ziyaretçileri önemli bir anıtla buluşabilirler: Kayadaki Kılıçlar (Norveççe: Sverd i fjell).

kılıç1

Bulunduğu Hafrsfjord Körfezi’nde 872 yılında yaşana büyük savaşı hatırlatmak amacıyla, heykeltıraş Fritz Røed (1928-2002) tarafından tasarlanmıştır. Küçük bir tepe üzerinde sert bir kayaya saplanmış olan bu üç kılıcın her biri yaklaşık on metre yüksekliğindedir, ancak bir tanesi diğer ikisine kıyasla daha büyüktür. Bu, savaş zamanında Norveç’i bir bütün haline getiren Kral Harald Hårfagre’nin kılıcını temsil eder. O gün Norveç’i tek bayrak altında toplayan Kral, tarihçiler tarafından Norveç’in ilk kralı olarak kabul edilir. Diğer küçük kılıçlar ise aynı savaşta yenilen kralları temsil eder.

Anıt, bir savaş anıtı olmanın ötesinde, ülkenin en büyük amaçlarından biri olan kalıcı barışı da simgeler. Kılıçlar saplandıkları kayadan çıkmayacak şekilde tasarlanmıştır ve bu yönüyle dünyada daimi barışın (ya da bu dileğin) sembolüdür.

kılıç4

Kayadaki Kılıçlar anıtı, heykeltıraş Fritz Røed tarafından yaratılmış en önemli eser olarak görülür. Dünyada saygın bir sanatçı olmasında bu eserin payı büyüktür. Çünkü anıt, sadece Norveç’te değil bütün dünyada barışı simgeler.

Stavanger şehir merkezinden biraz uzakta, Møllebukta adında bir bölgede bulunan anıt, sadece boyutu ve güzelliği ile değil, çevresiyle de etkiler insanı. Merkezden kolayca erişilebilen Møllebukta, eskiden bir yel değirmenine ev sahipliği yaparken şimdilerde turistler ve kuğuların vazgeçilmez duraklarından biri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir