İzlanda’dan Tüm Dünyayı Etkisi Altına Alan Dizi: Ófærð/Trapped

İzlanda‘da çekilen ve senaryosu ile bizleri hem şaşırtan, hem üzen, hem de trajediye sürükleyen bir dizi Ófærð. Dizinin çekimleri 2015 yılında tamamlanmış ve 13 Şubat 2016’da İzlanda televizyonlarından sonra BBC kanallarında yayımlanmış ve 1 milyonu aşkın izleyiciye kendini sevdirmişti. Dizinin ikinci sezonunun çekilip çekilmeyeceğini henüz bilmiyoruz, fakat bu ilgiyi karşılıksız bırakmayacaklarını düşünüyoruz.

Gelelim dizinin konusuna; İzlanda’nın doğu kıyısında geçen dizide Hjörtür ve kız arkadaşı Dagny‘nin yolculuğu ile başlıyor. Terk edilmiş bir fabrikada aşklarını yaşarken, bilinmedik bir sebeple bir yangın çıkıyor ve Dagny bu yangında hayatını kaybeder. Hjörtür, ortadan bir süre kaybolur. Gözümüzü tekrar açtığımızda ise aynı liman kasabasında fakat 7 sene sonraki haliyle karşılaşıyoruz.

Danimarka‘nın Hirtshals kasabasından, aynı liman kasabasına düzenli olarak yapılan seferler sırasında, balıkçıların ağına uzuvları kesilmiş bir ceset takılır. İzlanda polisi, cesetin feribottan atıldığını düşünür ve içindeki yolcular da dahil olmak üzere kimsenin dışarıya çıkmasına izin vermez. Bu olayla ilgili Reykjavik‘ten deneyimli bir ekibin gelmesini bekleyen polisler, hava şartlarının kötü olması nedeniyle gidemezler ve soruşturma tamamen kasabadaki deneyimsiz polislere kalır. Feribotun kaptanı da bu durumla beraber huzursuzluk çıkartır ve ısıtma sistemini kapatarak soruşturmayı engellemeye çalışır.


fanart-original-300754-6-jpg

Diziyle alakalı daha fazla detay vermek istemiyoruz. Zira yazıyı okurken spoiler ile karşılaşmanızı da istemeyiz. Ófærð, bir diziden çok aile ilişkilerini, geçmişte yaşadıkları olayları unutmamış ve kasabada aslında herşeyin o kadar da normal gitmediğini, sürükleyici olduğu gibi ne zaman ne ile karşılaşacağınızı kestiremeyeceğiniz bir dizi Ófærð.

Dizinin başrol oyuncularından Òlafur Darri, The Reykjavik Grapevine‘e verdiği röportajda; dizinin bu kadar çok ilgi görmesinin sebepleri olarak aile draması ve suç unsurunun etkin olarak birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve bunun da izleyicinin farklı bir perspektif üzerine giderek diziyi izlerken birden fazla metaforu yakaladıklarını dile getiriyor. Ayrıca Andrì karakterinin onda yarattığı güven duygusunu ve karakteri canlandırırken büyük keyif aldığını da söylüyor.

25981459675_1376b65774_z

Òlafur, Andrì karakteri için; her oyuncu, oynadığı karaktere bürünürken aynı zamanda kendinde eksik olan duyguları da hissettiğini ekliyor ve devam ediyor; dizinin hem yapımcısı hem de senaristi Baltasar Kormákur hakkında konuşuyor: Açıkçası Baltasar ile çalışmak harika bir şey. Çekim esnasında birkaç cümle konuşuyoruz, herhangi bir kurguda ya da spontane gelişen bir replikte bana fazla karışmıyor ve aksine haklısın diyerek beni doğruluyor. Ve tabii ki Baltasar’ın bana göre en önemli yeteneği, oyuncunun büründüğü karaktar ile gerçek hayatımızdaki kişiliğimizdeki eksiklikleri bir diğeriyle dolduruyor. Bu hem güç, hem de meşakkatli.

Ayrıca ikinci sezon ile ilgili de bu kararın RVK Studios‘un karar vereceğini, ikinci sezonda tekrar kendini izlemek istediğini de ekliyor.

Dizinin BBC‘de yayımlanan fragmanı hemen aşağıda. Suç, dram ve gizem dizilerini sevenler Ófærð‘u kesinlikle kaçırmamalı. Şimdiden iyi seyirler.

 

5 comments
  1. Bu muhteşem diziyle beni tanıştırdığın için teşekkür etmek istedim, o kadar 😀

  2. Bu diziyle burada karşılaştım, izleyince bayıldım! Umarım gelir ikinci sezonu. Mükemmel!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir