Moddi’nin Senja Rehberi

İstanbul‘u iki kere güzel sesiyle ısıtan, Kuzey’ın hikayecilik görevini üstlenen Moddi‘yi hepimiz bir şekilde tanıyoruz. Bazılarımız ‘Smoke’ parçasıyla, bazılarımız ‘House By The Sea’ parçasıyla tanıdık onu. Sonrasında ‘Kæm va du?’ adlı Norveççe parçalardan oluşan ve evi Senja‘dan izler taşıyan albümünü 2013‘te yayınladıktan sonra birçok hayranı dilini anlamasa da şarkılara kendi anlamlarını kattılar. Biz de bu şarkılara, House by the Sea‘ye ve daha bir çok Moddi parçasına ilham olan, Kuzey Norveç‘in en sıcak kasabası Senja’yı, en iyi anlatacak olan Moddi’ye sorduk.

Moddi’nin Senja rehberini okurken, memleketinden ilham aldığı şarkıları dinlemeyi unutmayın! (Küçücük bir not; Moddi, rehberin sonuna hangi şarkıda nereden ilham aldığını da yazmış!)

Ayrıca 2016 Norveç turunu açıklayan Moddi’nin İstanbul’a tekrar tekrar gelmesini diliyoruz!
12719587_10152947151742168_3178368968044184604_o

yemek için

Senjastua dünyadaki en iyi klippfisk‘i yapıyor. Kuru, Atlantic cod usulü olan bu balık patates kızartmasıyla servis ediliyor.

içki için

Gryllefjord‘da bulunan tek pub  Ølningen‘e gidin. Biralarının tadı nasıl bilmiyorum ama tuhaf yerlilerle tanışabilirsiniz.

kahve için

Bölgenin manavı Sifjord‘a gidin, manavın sahibi Helge oradan geçen herkese bedava kahve ve bisküvi ikram ediyor. Kahve berbat ama yakında bir yaşlı evi var. Burası, yaşlılardan geçmişle ilgili çılgın hikayeler duymak için ideal. Kısa süre içinde kahvenin kötülüğünü zaten unutuyorsunuz.

Bagn-in-Senja-012008-99-0138_2200

dans etmek için

Bir cumartesi günü ‘bygdefest’e katılın. Kasaba partisi anlamına gelen bu partiler 16 ile 85 yaş arası insanlarla dolup taşıyor. Birkaç dakikalık dans gösterileri ve hareketlerle geçen bu partiden sonra karda sevişin.

müzik için

Bøvær’de yer alan Kråkeslottet‘e gelin. Hatta Kråkeslott Festival‘de var, ben de orada çalacağım. Ya da Artijuli‘ye gelin, tüm temmuz ayı boyunca burada çağdaş sanat festivali oluyor. Kekimiz de var.

20September14_05

şehirden kaçmak için

Deneyimli bir yerliyle denizde açılın, yüz yıl önceki eski balıkçı resiflerini göreceksiniz. Size söz veriyorum gözlerinize inanamayacaksınız, gerçekten çok güzel manzaralar var.

plak alışverişi için

200 km kuzeydeki Tromsø‘ye gidin.

kıyafet alışverişi için

Skaland‘da Pila adlı bir dükkan var. Ünlü Skaland eldivenlerinden veya dünyaca ünlü Senjalest‘ten (balık pulu yün çorap) alın.


ilk buluşma için

Dans ile aynı.

ilham için

Yukarıdaki / aşağıdaki her yer.

yürüyüş için

Unutulmaz Ånderdalen National Park‘tan tırmanın. Gece kalabileceğiniz kabinler de var, fiyatlar ise bedavaya yakın.

uyku için

Dışarıda, yosunların üzerinde, gece güneşinin altında. Uyku tulumu ve cibinlik getirmeyi unutmayın. Alternatif olarak Medby’de bulunan guest house Draugen’e check in yaptırın. Aslında oradaki evleri babam yaptı.

en iyi manzara

Şarkılarımın kökeni olan TetindenAusa (Mannen i Ausa), Kongsnes (Kjerkegård ved havet), Kråkeslottet (House By The Sea), Kaldfarnes (Floriography albüm kapağının çekildiği yer) ve Holmenvær (körfezli sanat eserinin yapıldığı yer).

en sevdiğin yerel mekan

Halvardsøy, buraya sadece botla güneşli ve denizin sakin olduğu bir günde ulaşabilirsiniz. Buraya ulaşabilecek kadar şanslıysanız sizi temin ederim ki ayrılmak istemeyeceksiniz. İşte Halvardsøy’den bir fotoğraf. Velkommen hjem!

Skjermbilde-2016-03-20-kl.-09.35.19

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir