Osmanlı’dan İsveç’e Kalanlar

Son zamanlarda İsveç, kendi kültürünü tüm dünyaya çok hızlı bir şekilde yayan bir yer haline geldi. Tüm dünyada liste başlarında görmeye alışık olduğumuz İsveç müziği dışında, birçok insanın aklına İsveç diyince aklına gelen ilk üç şey ise IKEA, köfte ve kahve.

Peki İsveç köftelerinin, fika kültürünün ve hatta İsveç dolmasının aslında Osmanlı’dan geldiğini biliyor muydunuz?

Fika/ Kahve
16. yüzyılda ilk kahvecinin Süriye’de açılmasından sonra kahvenin tüm Osmanlı Devleti’ne yayılması ile beraber ilk defa 1685 yılında kahve İsveç’e ulaştı. Bugün İsveç günlük hayatının en büyük kültürü olan Fika (kahve molası) ise eskiden İsveççe’de Arapça’daki “qahwa” kelimesinden türüyen kaffi’den geliyor.

Fika playlistimize göz atmayı unutmayın!

Kåldolmar (Dolma/ Sarma)
18. yüzyılda, İsveç Kralı Karl XII, Osmanlı’daki sürgün hayatı bittikten sonra ülkesine geri dönerken yanında üzüm yapraklarını da getirerek, İstanbul’da öğrendiği, kıymayı yapraklara sarılarak hazırlanan bu yemeği de yanında götürmüş oldu. Bugün üzüm yaprağı yerine lahana kullanılsa da ve sarma yerine adına dolma dense de, İsveçliler Kåldolmar’ı çok seviyor ve İsveç mutfağının en önemli yapı taşları olarak görüyorlar.

kldolmar.0

İsveç Köfteleri
İsveç Kralı, Karl XII yanında sadece üzüm yapraklarını değil, köfte tarifi de götürmüş. 1700’lü yıllarda İsveç’e köfteyi tanıtan Karl XII, sayesinde İsveç’in dünyaca ünlü köfteleri, bugün dünyada İsveç popüler kültürünün en önemli parçası oldu.

Köfteler hakkında daha fazla bilgi ve tarif için buraya göz atın.

20141204-swedish-meatball-vicky-wasik-23

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir