Nordik İkonlar: Bunad

Her yıl 17 Mayıs’ta, Norveç‘in ulusal bayramında insanları geleneksel kıyafetlerle görüyoruz. İşte bu kostümün ismi “Bunad”. Süslemeleri bölgelere göre değişiklik gösteren bu kostümler, yüzyıllarca gururun, çeşitliliğin, kültürün ve Norveç halkının geleneklerini temsil etti. Eski Norse‘da “Bunad” kelimesinin anlamı ise ‘donanım’ ve ‘ekipman’ olarak biliniyor.

Rönesans boyunca, bu kostümler modaya ayak uydurmaya başladı. Yeni renkler eklendi, motif seçenekleri arttı. Kadınlar etek ve korselerine takılar iliştirdi, kafalarına ise büyük bir kurdele taktılar. Erkek ise askeri üniformalara benzer kıyafetler giydiler. Ancak Sanayi Devrimiyle 19. yüzyılda daha modern kıyafetler tercih edilmeye başlandı. Artık Bunad sadece yaşlılar tarafından giyilen kıyafetler olmuştu. Hulda Garborg adlı Norveçli, Bunad için savaşmış ve onun unutulmaması için elinden geleni yapmıştı. Bugün hala Norveç’te “Bunad”ın giyiliyor olması Garborg’un başarısı diyebiliriz.

Birçok farklı motiften oluşan Bunadlar, bir dönem yine unutuldu. 1947‘de hükümet farklı bölgelere belli motifler verdi. Böylece motif çeşitliliği yeniden sağlanmış oldu. Hala Bunad, Norveç mirasının en önemli ürünlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

bunad 2

1 comment
  1. Aleyna hanım öncelikle emeğiniz ve araştırmanız için teşekkür ederim. Bu bilgi sayesinde bu konu hakkında fikir sahibi oldum TEŞEKKÜRLER.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir