!f İstanbul’da Nordik Filmler

Bu yıl 15.’si düzenlenen İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, afişleriyle, tanıtım filmiyle bir hayli ilgi çekici. Birçok ülkeden filmlerin bulunduğu bu festival 18-28 Şubat arası İstanbul‘da, 3-6 Mart arası Ankara‘da ve İzmir‘de olacak. Ayrıca çeşitli film seçkisiyle izleyiciye bir hayli kararsız dakikalar yaşatacak bu festivalde toplamda 4 Nordik film yer alıyor.


Þrestir

Rúnar Rúnarsson / İzlanda – Danimarka – Hırvatistan

Imdb Puanı: 6.9

İzlanda’nın hatrı sayılır yönetmenlerinden olan Rúnar Rúnarsson ilk uzun metraj filmi “Volkan” ile 2006 yılında Oscar’a aday olmuştu. Danimarka Film Okulu‘ndan mezun olan Rúnarsson son filmi “Þrestir” veya Türkçe ismiyle “Serçeler” ile güzel İzlanda manzaralarını bize sunacak. On altı yaşındaki Ari, annesiyle Reykjavik‘te yaşamaktadır ve bir gün aniden babası Gunnar‘ın yanına Westfjords‘a gönderilir. Bundan sonra Ari ve babası Gunnar ilişkilerini gözden geçirmeye başlar. Değişen manzara ve farklılaşan çevrenin de etkisiyle bireylerin yalnızlıkları da artar. Ayrıca filmin soundtrack’inde  Sigur Rós ve Kjartan Sveinsson da var!


The Show of Shows

Benedikt Erlingsson / İzlanda – İngiltere

Imdb Puanı: 6.3

Sigur Rós üyelerinin büyüleyici müzikleriyle zamanda yolculuk yaparak dünyanın lunaparklar, sirkler ve kabarelerle dolu olduğu zamanlara dönüyoruz. Daha önce görülmemiş görsellerin derlemesinden oluşan Şovların Şovu bize sirk sanatçılarını, kabareleri ve panayır eğlencelerini göstererek keyifli bir zaman yaşatıyor.


Mænd Og Høns

Anders Thomas Jensen / Danimarka – Almanya

Imdb Puanı: 6.7

Danimarkalı Mads Mikkelsen‘in yeni filmi Mænd og Høns kült yönetmen Anders Thomas Jensen‘in merakla beklenen yeni yapıtı. Film, iki kardeş Elias ve Gabriel üzerinden akıp gider. Gabriel, hayattan bıkmış bir üniversite profesorüdür; Elias ise bütün ilgi alanı gereksiz bilgiler ve kadınlar olan enteresan bir adamdır. İki kardeş, babaları diye bildikleri adamın bıraktığı videoyla gerçek babalarını bulmaya çalışır. Yavaş yavaş ilginçleşen olaylar, Elias ve Gabriel’in yeni kardeşleriyle tanışmalarıyla daha da garipleşir.


Isän tyttö

Melisa Üneri / Finlandiya – Türkiye

Türk bir babanın Finlandiya‘da tek başına büyüttüğü kızı olan Melisa, babasından uzaklaşmak için İstanbul’a, babaannesinin yanına gelir. Sürekli elindeki kameranın arkasından gözüken Melisa, babası için “manipülatif, baskıcı ve dominant” der.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir