Eldjfall

 

İzlandalı yönetmen Rúnar Rúnarsson, çektiği kısa filmler ile çeşitli uluslararası ödüller kazanmış ve bundan sonraki adımları için büyük merak uyandırmıştı. Öyle ki 2011 yılında çektiği ilk uzun metraj filmi Eldjfall ile merakımızı güzel bir şekilde gidermiş, başarılı bir şekilde ülkesine dönmüştü.

Bir volkanın patlama anının görüntüleriyle başlayan film, 37 yıl önce bu felaket sonucu Reykjavik’e taşınan Hannes ve ailesinin öyküsünü konu alıyor. Hannes aksilikleriyle tanınan, ailesiyle ilişkileri kopuk olan, bir okulun bina sorumluluğundan yeni emekli olmuş, balıkçılıkla da uğraşan huysuz bir adamdır. Karısı Anna ile onun en sevdiği yemeği yerken, Anna’nın bir anda yere yığılması ve felç geçirmesiyle tüm dengeler değişecektir. Hannes artık filmin başında gördüğümüz gibi biri olmaktan çıkıp yavaşça başlayan değişiminin keskinliğine doğru yola çıkacaktır.

Rúnar filmin ilk yarısında Hannes’ın karakterine odaklanarak, yakın plan çekimleriyle de bu durumu güçlendirerek onu tanımamızı sağlıyor. Kendi yerine çalışacak olan yeni eleman ile konuşmalarıyla, bir dağ yamacında arabada tek başına ne yaptığını anlamaya çalışırken aslında “ne yapmaya çalıştığı” anı gördüğümüzde, torunu Kari ile olan kısa diyalogunda ve karadan çok uzakta teknesinin batma tehlikesinin ortasında bir sigara yakışıyla bu karakter matematiğinin altından başarıyla kalktığını görüyoruz Rúnar’ın. Ayrıca Hannes’ın karısı Anna’nın felcinden sonra çocukları ve torunu ile arasının yumuşamaya başlaması, onun pişmanlıklarını, hayal kırıklıklarını yansıtmada bilindik bir tavır sergileyen Rúnar, Hannes karmaşık duygular içerisindeyken de aynaları kullanarak bir o kadar etkili bir dokunuş yapıyor filme.

Film konusu itibariyle Alman yönetmen Haneke’nin Amour filmiyle birebir benzerlik gösterdiği için, “acaba Amour’un nordik versiyonu mu?” diye düşündürse de filmin 2011 yılında çekildiğini öğrendiğimizde bu düşüncemizden vazgeçiyoruz ve buraya da bir soru işareti koymaktan kendimizi alamıyoruz. Soğuk atmosferiyle, olgun bir sinema diline sahip olan Eldjfall, seyirciyi sıkmadan derdini anlatabiliyor ve Rúnar Rúnarsson’ın daha sonrasında ortaya neler çıkaracağının merakını canlı tutmaya devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir