Force Majeure

İskandinav sinemasının en başarılı sinema yapıtlarından birisi Force Majeure veya Türkçe ismiyle Turist. Geçtiğimiz yıl Filmekimi kapsamında vizyona giren bu film hala en çok konuşulan İskandinav filmlerinden. İsveçli yönetmen Ruben Östlund‘un yönetmenliğini üstlendiği film ayrıca kıl payı Oscar adaylığını da kaçırmıştı.

Filmin konusuna geleceksek; Fransız Alpleri’ne kayağa giden İsveçli bir aile gayet sıradan bir tatil geçirir. Ta ki dağın eteğinde öğle yemeği yedikleri güne kadar. Tam o sırada çığ düşer ve ailenin reisi  Tomas kendi canının derdine düşer. Eşi Ebba‘yı ve çocuklarını orada bırakır. İşte tam bu olaydan sonra Tomas ve Ebba arasındaki bitmek bilmeyecek kavgalar başlar. İlk başta filmin konusunu çığ düşmesi üzerinden anlatınca haliyle bize bir aksiyon filmi gibi gelse de film tamamen bireyler arası ilişkilere ve empati üzerine kurulu.

force

Filmin ilerleyen yerlerinde Tomas’ın kardeşi Mats ve kız arkadaşı gelir. Ayrıca Mats hepimizin Game of Thrones adlı dizide Tormund Giantsbane karakterine hayat veren Kristofer Hivju. Ebba, Tomas ile arasında geçen problemi Mats ve kız arkadaşına danışır. Bu sorun, elbette Mats ve kız arkadaşı arasında da tartışılır. Östlund, bencillik ve hayatta kalma güdüsü arasında o kadar çok duruyor ki artık bu eleştiriler komik gelmeye başlıyor. Bir yandan Tomas yeniden evin reisi olmaya çalışıyor, Ebba ile barışmaya başlıyor. En sonunda, Tomas’ın yaptığı hatayı Ebba da kasten yapmaya başlıyor. İzleyici olarak biz de bu durumdan artık bunalmaya başlıyoruz.

force majuere

Filmin teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse, Ruben Östlund kurmaca filmlerin başarılı ismi. Kariyerine kayak filmleriyle başlayan yönetmenin şimdi böyle bir film çekmesi ise işin ilginç kısmı. Mizahı yapıtlarında başarılı bir şekilde harmanlayan Ruben Östlund ayrıca Oscar adaylarını beklerken şöyle eğlenceli bir video da çekmişti:

Force Majuere, Golden Globe’da ‘En İyi Yabancı Film’ dalında aday olurken ayrıca Avrupa’nın prestijli film festivali Cannes’da Cannes Jüri Ödülü–Belirli Bir Bakış ödülüne de layık görülmüştü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir