Röportaj: Sóley

İzlanda’nın en ünlü ve en başarılı kadın vokallerinden olan Sóley, bu akşam Salon IKSV‘ye kalbimizi fethetmeye geliyor. Müziğiyle ve şarkı sözleriyle dinleyicisini büyüleyen yetenekli şarkıcıyla konserden önce biraz sohbet ettik.

-Hej Sóley! Nasılsın? Tur nasıl gidiyor? Sanırım 3 yıl önce İstanbul’a gelmiştin. Konser için herhangi bir beklentin var mı?

-Sóley: Hej! Harikayım ama biraz da yorgunum. Dün gece Prag’ta çaldım. Çok çılgındı. Bazı günler boşluğum oluyor ve dinlenebiliyorum. İstanbul konserim için çok heyecanlıyım. Daha önce İstanbul’a gelmiştim ve çok sevmiştim!

-Klasik ve jazz tarzı piyano eğitimi aldın. Daha sonra ise İzlanda Sanat Akademisi’ne kompozisyon okumaya gittin. Kendi müzik tarzını nasıl yarattın? 

-Sóley: Bence, kendi müziğimi dinlediğim şeylerden oluşturdum. Biraz karanlık ve slow müzik. Ben de bu yoldan gittim.

-Şarkı sözlerin bence çok şiirsel. Çok samimiler ve duygusallar. Peki, şiir okumayı sever misin? Nasıl 20’li yaşlarında birisi böyle şarkılar yazabiliyor? Şarkı sözlerini ve müziğini de gerçekten çok seviyorum. 

-Sóley: Çok sağ ol! Şarkı yazma sürecimde bir sürü şiir okuyorum. Bana gerçekten ilham veriyorlar. Aslında genel olarak da şiir okumayı çok seviyorum. Hem çok kısalar ve az kelimeyle birçok duyguyu anlatabiliyorlar.

Soley

-Neden bazı şarkılarını İzlandaca yazmıyorsun? Biliyorum, şarkı isimlerini İzlandaca verdiğin zamanlar oluyor ‘Ævintýr’ gibi. Bence İzlandaca çok büyüleyici bir dil. Özellikle de şarkılarla hayat bulunca. Hehehe. 

-Sóley: Bir gün İzlandaca şarkı sözleriyle bir piyano albümü yapacağım. 5 veya 7 yıl içinde ‘yapılacaklar listem’de yer alıyor.

-Kitap okumayı sever misin? En sevdiğin yazar mesela kim? Tabii senin için karar vermesi kolay olacaksa. Belki bize İskandinav bir yazardan kitap önerebilirsin. 🙂

-Sóley: Kitap okumayı çok seviyorum fakat ‘işkolik’ olduğum için de hiçbir zaman bir kitap okumak için koltuğa oturamıyorum. Ayrıca kızım da yeni doğunca böyle şeyler için HİÇ vaktim kalmıyor, haha 😉 Size kesinlikle İzlandik yazarlardan kitap önerebilirim. Benim favorim Auður Ava Ólafsdóttir. Kitabı ‘Afleggjarinn’ sanırım İngilizceye de çevrilmişti. Birkaç isim daha önermek gerekirse: Gyrðir Elíasson, Davíð Stefánsson (şair), Steinn Steinnar , Krístin Steinsdóttir.

-İzlanda’nın büyüleyici doğası ve sihirli kuzey ışıkları da müziğini etkilemiş olmalı. Gerçekten baya etkili olduğunu düşünüyorum.

-Sóley: İzlanda gerçekten çok güzel! İzlanda’da seyahat ederken hiç yorulamıyorum, çok büyüleyici.

sc3b3ley-02

-Sen genç bir müzisyensin. Eminim ki başarmak istediğin bazı hedeflerin vardır. Bize birkaç hedefinden bahsedebilir misin? 🙂

-Sóley: Haha! Hmm, daha çok müzik yapmak istiyorum, başka tarzlar, klasik ve pop müzik. Daha fazla tur ve ailemle mutlu olmak. <3

-İsmin, Björk’ten sonra İzlanda’nın en iyi kadın vokallerinden biri olarak anılıyor. Genelde herkes seni bu unvanla tanıyor. Böyle büyük bir unvanla tanınmak sana nasıl hissettiriyor? 

-Sóley: Aslında kendimi bir şarkıcı olarak tanımlamıyorum, acaba bunu nereden duydunuz! Ama bir yandan da işim insanlar için şarkı söylemek, sanırım biraz da şarkıcıyım. 🙂

-En sevdiğin film nedir? En sevdiğin Nordik bir film var mı? Bize hangilerini önerirsin? 

-Sóley: Wow, bu gerçekten zor bir soru. Wes Anderson‘un, Michael Gondry‘nin ve birkaç yönetmenin en büyük hayranlarındanım. Lars von Trier‘den ‘Melancholia’da kesinlikle bir başyapıt! En sevdiğim İzlandik film ise ‘Englar Alheimsins’. Gerçekten çok depresif ve iyi bir film.

-Yeni İzlandik müzisyenleri takip  ediyor musun? Iceland Airwaves’ten elbette yeni isimler duymuşsundur. Ben de Airwaves sayesinde Wesen’i keşfetmiştim. Yeni İzlandik müzisyenlerden en çok kimi sevdin? 

-Sóley: İzlanda’dan yeni favori grubum bir punk üçlüsü ‘Kælen Mikla’. Size kesinlikle öneriyorum! 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir