Kuzeyli Filmler Festivali Filmleri ve Fragmanları

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte boş zamanlarımız artıyor, gidebileceğimiz, katılabileceğimiz etkinlik sayısı da hâliyle artıyor. İşte tam bu zamanlarda İstanbul Modern, Norveç Büyükelçiliği, Türkiye-Norveç İşbirliği, İsveç Başkonsolosluğu ve Finlandiya Ankara Büyükelçiliği‘nin ortak çalışmasıyla ‘Kuzeyli Filmler Festivali’ başladı. 4-14 Haziran tarihleri arası sürecek festivalde yılın en çok konuşulan; izleyici, eleştirmen ve festivallerden tam not alan Nordik filmler bir araya getiriliyor. Bu filmleri, açıklamalarını ve fragmanlarını aşağıda bulabilirsiniz!

1001 GRAM, 2014
Norveç, Almanya, Fransa |  DCP, Renkli, 88’| Norveççe, Fransızca
Yönetmen: Bent Hamer

Alışılmış komedilerin aksine kendine has, sıradışı bir mizah anlayışıyla tanınan Norveçli yönetmen Bent Hamer, bu son filminde izleyiciyi şehirli bir bilim insanı olan Marie’nin dünyasına götürüyor. Hayatını babasıyla birlikte çalışmakta olduğu ağırlık ve ölçekler enstitüsündeki çalışmalarına adayan Marie, babasının geçirdiği rahatsızlık sonucu kendini Paris’te gerçekleşecek olan uluslararası kalibrasyon konferansında bulur. Konferansa ilk defa katılacak olan detaycı kadının hayatı bu yolculukta tanıştığı Pi’nin farklılığı ve sıcaklığı sayesinde değişecektir.

BAKİR DEV (FÚSİ), 2014
İzlanda, Danimarka | DCP, Renkli, 94´| İzlandaca, İngilizce
Yönetmen: Dagur Kári

Berlin Film Festivali’nde özel gala gösteriminde prömiyerini gerçekleştiren filmin yönetmeni Dagur Kári, altı yıl sonra tam anlamıyla dağ gibi, 43 yaşındaki bir adamın sıcak hikayesi ile sinemaya döndü. Halen annesiyle yaşamakta olan ve yetişkin hayatına tam olarak adapte olmamış Fusi’nin rutini, enerji dolu bir kadın ve sekiz yaşında bir kız çocuğu beklenmedik bir anda hayatına girmesiyle değişir. Gunnar Johnsson’un etkileyici ve ödüllü performansıyla hayat bulan kahramanımızın aşık olmasıyla birlikte henüz keşfetmediği potansiyeli de ortaya çıkacaktır.

BELA PARKI (FLUGPARKEN), 2014
İsveç | DCP, Renkli, 96’ | İsveççe
Yönetmen: Jens Östberg

2014’te Selanik Film Festivali’nden “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüyle dönen Sverrir Gudnason eskiden yetenekli bir hokey oyuncusu olan Kristian’ı canlandırıyor. Kristian bir akşam arkadaşı Alex’i eve bırakır fakat Alex gece sonrasında ortadan kaybolur. Bu sırada oldukça saldırgan ve mantıksız davranışlar sergilemeye başlayan Kristian, Alex’in geride kalan oğlu ve hayat arkadaşı Diana’nın hayatlarını yoluna koyma çabasına kendini kaptırır. Hayatını birlikte geçirdiği eski arkadaşı Alex’in ölümünün ardından onun eski hayatını çok doğal bir şeymiş gibi ele geçirmeye başlar. Kurban ile suçlu arasındaki çizginin iyice karıştığı gerilim dolu bu psikolojik dramın etkisi, tedirgin edici müzikleriyle daha da etkili hale geliyor.

ÇÖMEZ (LÄRJUNGEN), 2013
Finlandiya | DCP, Renkli, 93’ | İsveççe
Yönetmen: Ulrika Bengts

1930’lu yıllarda geçen filmde, kimsesiz 13 yaşındaki Karl ıssız bir adaya, fener kulesinin bekçisine yardımcı olması için gönderilir. Çocuğun genç olmasından ve kırılgan görünümünden hoşnut olmayan bekçi, kendi oğlu Gustaf’ın Karl’ın yapabileceği işlerin tümünü zaten yapabileceğini ileri sürerek onu geri yollamak ister. Karl ise farklılıklarına rağmen Gustaf ile arkadaş olur ve adada işe yarayabileceğini kanıtlamaya koyulur. Son dakikalarına kadar sürükleyiciliğini koruyan bu aile dramı, 2013 yılında Finlandiya’nın Oscar adayı olmuştu.

DYKE HARD, 2014
İsveç  | DCP, Renkli, 90′ | İsveççe, İngilizce
Yönetmen: Bitte Andersson

Bitte Andersson
’un John Waters’dan etkilendiği bu ilk filmi tam anlamıyla çılgın bir kuir komedi. Filmde aksiyondan bilimkurguya, müzikalden komediye her türlü unsuru bulmak mümkün. 1986’da geçen filmde, başarısız bir lezbiyen rock grubu amatör gruplar için düzenlenen bir yarışmaya katılmak için yollara düşer. Yolda karşılarına Muay Thai’cilerden  cyborg’lara, hapishane kaçkınlarından motosiklet çetelerinde kadar çok çeşitli ve beklenmedik gruplar çıkar. Yapımı B-film hayranı bir grup sinemasever tarafından üstlenilen bu film daha vizyona bile girmeden kült olmayı başardı.

İKİNCİ BİR ŞANS (EN CHANCE TIL), 2014
Danimarka| DCP, Renkli, 102’| Danca, İsveççe
Yönetmen: Susanne Bier

Filmin Oscar ödüllü yönetmeni Susanne Bier’in “İnsanların kontrolleri dışında gelişen olaylarla karşılaştıklarında yaşanabileceklere dair, sarsıcı ve kişisel bir dram” olarak nitelediği “İkinci Bir Şans”ın başrolünde Game Of Thrones’un yıldızı Nikolaj Coster-Waldau var. Tecrübeli polis Andreas, güzel eşi Anna ve dünyaya yeni gelen bebekleri ile mutlu bir hayat sürmektedir. Andreas, partneri ve yakın arkadaşı Simon ile beraber bir gün bir aile içi şiddet suçuna müdahaleye gider. Eski bir mahkum olan Tristan ile kız arkadaşı Sanne’nin de Sofus adlı bir bebeği vardır. Sağlıksız bir ortamda fazlasıyla ihmal edilmiş olan bu bebeği kurtarmak için Andreas elinden geleni yapar ama kanunların bu duruma karşı yapabileceği pek bir şey yoktur. Bu olay, kritik bir karar vermek zorunda kalacak olan Andreas’ın bütün hayatını ve adalet kavramına bakışını derinden etkileyecektir.

İNSANLARI SEYREDEN GÜVERCİN (EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TİLLVARON), 2014
İsveç, Almanya, Norveç, Fransa| DCP, Renkli, 100’ | İsveççe, İngilizce
Yönetmen: Roy Andersson

Modern zamanların Don Kişot ve Sancho Panza’sı gibi kapı kapı gezerek şaka oyuncakları satan Sam ve Jonathan, bizleri insanlığın kaderine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Venedik Film Festivali’nde büyük ödüle layık görülen ve yönetmenin ”Yaşayanlar” üçlemesinin sonuncusu olan film hem karanlık ve komik hem de absürt ve öfke dolu. Roy Andersson bir dalın üzerinden bizleri gözleyen bir güvercin gibi hayatımızdaki küçük güzellikleri, kötülükleri, içimizdeki mizah ve trajediyi, hayatın görkemliliği kadar insanlığın nihai kırılganlığını da açığa çıkarıyor.

KAR YAĞMADAN ÖNCE (FØR SNØEN FALLER), 2013
Norveç, Almanya, Irak | DCP, Renkli, 105′ |Kürtçe
Yönetmen: Hisham Zaman

Yönetmen Hisham Zaman’ın bu ilk uzun metraj filmi, Irak’ta başlayan, dokunaklı bir yol hikayesi. Ailesinin en büyük erkek çocuğu Siyar, babasını kaybettikten sonra evin reisi olur ve düğününden kaçan kız kardeşini bularak ailenin onurunu korumak için yola koyulur. İstanbul’da kendisi gibi büyükşehirde kaybolmuş, ayakkabı boyacılığı yapan Evin ile tanışır ve batıya doğru yolculuğa birlikte devam ederler. Siyar’ın arayışı aynı zamanda kendisini sorguladığı içsel bir yolculuğa da dönüşür. Filmde profesyonel olmayan oyuncuların başarılı performansları ve Zaman’ın yargılardan uzak yaklaşımı öne çıkıyor.

KRALA MEKTUP (BREV TIL KONGEN), 2014
Norveç | DCP, Renkli, 75´ | Norveççe, Kürtçe, Farsça, İngilizce
Yönetmen: Hisham Zaman

Uzun zamandır soğuk ve uzak bir Norveç kasabasındaki sığınma kampında toplumdan ayrı yaşayan beş sığınmacıya bir günlüğüne Oslo’ya gitme izni verilir. Kamptaki tekdüze hayatlarından sıkılmış olan grup bu fırsatı memnuniyetle karşılayarak yola koyulurlar. Herbiri birbirinden farklı öykülere sahip, çeşitli yaşlardaki beş karakter, bu bir günü farklı planlarını gerçekleştirmek için kullanacaklardır. Tüm öyküleri birbirine bağlayan ise 83 yaşındaki Mirza’nın, Norveç Kralı’na elden vermeyi kafasına koyduğu mektuptur. Aşk, mutluluk, geçmişle hesaplaşma ve geleceğe dair umutlarıyla yüzleşecek olan karakterlere, Oslo’nun daha önce görmeye pek alışık olmadığımız mekânlarında eşlik ediyoruz.

OSLO’DA BİR GECE (NATT TIL 17.), 2014
Norveç | DCP, Renkli, 83’ | Norveççe
Yönetmen: Eirik Svensson

Norveç Kurtuluş Günü‘nü tüm ulus sabahlara kadar eğlenerek kutlamaktadır. Birbirlerini çocuklukluklarından beri tanıyan Sam ve Amir de hafızalara kazınacak bir kutlama isterler. Ancak beraber geçirecekleri bu 24 saat hem dostluklarını, hem de eski kız arkadaşlarıyla olan ilişkilerini sorgulamalarına neden olacaktır. İnsanların kontrollerini kaybettiklerinde yaşadıklarını anlatan film, reşitliğe adım atmakta olan gençlerin bir başkaldırı öyküsü.

Filmlerin açıklamaları ve festival afişinin görseli İstanbul Modern’in sitesinden alınmıştır. İlgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir