İsveç’in Dünya Pop Endüstrisini Domine Ettiğini Biliyor Muydunuz?

2013 yılında nüfusuna oranla dünyada en çok hit çıkaran ülke İsveç oldu. Tove Lo, Avicii, Icona Pop, Lykke Li, Alesso, First Aid Kit ve Swedish House Mafia ise son yıllardaki uluslararası şöhretten en büyük payı alan İsveçli sanatçılar oldu. Fakat İsveç‘in dominesi sadece İsveçli sanatçılar ile oluşmadı. Ayrıca Katy Perry, Taylor Swift, Madonna, Ariana Grande, Pitbull, Maroon 5, Coldplay gibi daha birçok uluslararası alanda liste başı isimlerin hitleri de bir İsveçli besteci ya da yapımcı elinden geçti.

Amerikanlar ve İngilizler şarkıları söylerken, İsveçliler ıslık çalarlar, yani biz uğraştığımız her şeyde öncelikle melodiden ilham alıyoruz

İsveçli Bestecilerin Başarısı

Bugün Max Martin tüm dünyada en başarılı bestekarlardan birisi, fakat Max Martin İsveç‘ten gelip dünya listelerinde 1 numaraya yükselen tek kişi değil. Fakat ilk önce Max Martin‘in Billboard Top 100 listesine giren tüm parçalarına bir göz atalım; (Video hazırlandıktan sonra Martin’in defterine eklenen şarkılar ise Ellie Goulding – Love Me Like You Do, Taylor Swift – Style, Tori Kelly – Nobody Love, Taylor Swift – Bad Blood)


Rami Yacoub & Carl Falk

Max Martin tarafından keşfedilen Rami kariyerine “…Baby One More Time” ile başladı. Martin’in şirketi olan Maratone Studios‘da 10 yıl çalışan Rami daha sonra Carl Falk ile Kinglet ­Studios adlı şirketini kurdu.
İkili son yıllarda birçok liste başı şarkıda çalıştı, “Starships” – Nicki Minaj ABD Top 10 listesinde 21 hafta kalarak rekor kırdı.
Ayrıca ikili “What Makes You Beautiful” One Direction ve “One Last Time” Ariana Grande parçalarında da çalıştı.

RedOne

Gerçek ismi Nadir Khayat olan, RedOne Fas‘ta doğup, müzik kariyeri için İsveç‘e taşındı. Uluslararası arenaya çıkmadan önce birçok İsveçli başarılı sanatçı ile çalışan RedOne daha sonra ABD‘ye taşınarak o zamanlar daha ünlü olmamış Lady Gaga ile çalışmaya başladı. 2009 yılında is Billboard RedOne‘ı yılın en başarılı yapımcısı olarak seçti
Şarkıları: “Poker Face” Lady Gaga, “On the Floor” Jennifer Lopez ft. Pitbull, “Poison” ­Nicole Scherzinger.

Tove Lo

En çok Habits (Stay High) parçası ile tanınan Tove Lo, ABD listelerinde 3. sıraya kadar yükselebildi. Tove Lo ayrıca Max Martin ile birlikte şarkılar yazdı. Ellie Goulding‘in Şubat ayında bir haftada en çok dinlenen şarkı rekorunu kırdığı “Love Me Like You Do” parçasında çalıştı.
Şarkıları: “Habits (Stay high)” Tove Lo, “Love Me Like You Do” Ellie Goulding, “Heroes (We Could Be)” Alesso (ft. Tove Lo).

Shellback

Max Martin ile tanışana kadar Metal müzik ile ilgilenen Shellback bugün hem solo kariyerine devam ediyor hem de Martin ile birlikte çalışıyor.
Tam 8 liste başı şarkısı ile 2012’de Billboard tarafından yılın yapımcısı seçilen Shellback‘in en ünlü şarkıları ise “Moves Like Jagger” Maroon 5, “Shake It Off” Taylor Swift ve “Problem” Ariana Grande ft. Iggy Azalea.

swede-sound-of-succes-karta

Görseldekiler kimler?
1. Carl Falk 2. Pontus “Avant” Winnberg 3. Christian “Bloodshy” Karlsson 4. Miike Snow 5. Aino “Icona Pop” Jawo 6. Caroline “Icona Pop” Hjelt 7. Ariana Grande 8. Rebecca Scheja 9. Fiona FitzPatrick 10. Lady Gaga 11. José Gonzáles 12. Rami Yacoub 13. Shellback 14. Andreas Kleerup 15. Seinabo Sey 16. Katy Perry 17. E-Type 18. Johan “Stakka Bo” Renck 19. Justin Timberlake 20. Lykke Li 21. Axwell 22. Sebastian Ingrosso 23. Loreen 24. Alice Babs 25. Steve Angello 26. Nicki Minaj 27. Taylor Swift 28. Camilla Henemark 29. Yngwie Malmsteen 30. Dr. Alban 31. Nick Carter 32. Neneh Cherry 33. Ulf Ekberg 34. Olof Dreijer 35. Karin Dreijer Andersson 36. Eagle-Eye Cherry 37. Britney Spears 38. Klara Söderberg 39. Jan “Harpo” Svensson 40. Johanna Söderberg 41. Howlin’ Pelle Almqvist 42. Björn Ulvaeus 43. Agnes Carlsson 44. Petra Marklund 45. Per Gessle 46. Pink 47. Klas Åhlund 48. Evert Taube 49. Joey Tempest 50. Marie Fredriksson 51. Benny Andersson 52. Birgit Nilsson 53. Denniz Pop 54. Jean-Pierre Barda 55. Alexander Bard 56. Max Martin 57. Carl Michael Bellman 58. Jussi Björling 59. Tove Lo 60. Avicii 61. Björn Skifs 62. Robyn 63. RedOne 64. Cornelis Vreeswijk 65. Anni-Frid Lyngstad 66. Nina Persson 67. Anders Bagge 68. Andreas Carlsson 69. Agneta Fältskog
omslag-whos-who

Orjinal Metin: Anders Dahlbom, Orjinal Çizimler: Robert Hilmersson
Kaynak: Scandinavian Traveller, Mayıs 2015 Sayısı

Zaman Tüneli
1990

Dr. Alban’ın “Hello Afrika” adlı parçası SweMix Records ve Denniz Pop (Dag Volle) için uluslararası başarı yakalayan ilk single oldu.

1993

Cheiron Studios opens in Stockholm. Martin Sandberg becomes Max Martin. Ace of Base dominates the charts.

1994
Dr. Alban’ın “Made in Sweden” albümü yayınlandı.

1995
Pop and ­Martin ­Backstreet Boys’un ­“We’ve got it Goin’ On.” ve “Wish You Were Here” parçalarını bestelediler ayrıca şarkıların yapımcıları oldular.

1996
Martin/Pop’in bestelediği ‘N Sync’in “I Want You Back” single’ı yayınlandı.

1997
Yapım şirketi Murlyn Music iş hayatına başladı. Şirket daha sonra; Ricky Martin, Britney Spears, Jennifer Lopez, 98 Degrees, ve Madonna gibi isimlerle çalıştı.

1998
Britney Spear’ın hala en çok dinlenen parçalarından olan “…Baby One More Time”, Martin’in çalıştığı ilk liste başı şarkı oldu. Böylece Cheiron yapım şirketi adından söz ettirmeye başladı.
1999
Britney Spears Cheiron etiketli ikinci albümünü yayınladı. N Sync ve Westlife liste başı oldu. Martin en prestijli ödüllerden olan ASCAP Yılın En İyi Şarkı Yazarı ödülünü aldı. Ayrıca Cheiron, İsveç tarafından Music Export ödülüne laik görüldü.

2000
N Sync’den “It’s ­Gonna Be Me” Martin’in ikinci liste başı şarkısı oldu. Cheiron Stüdyoları kapandı.

2001
Martin üç yıl üst üste ASCAP En İyi Şarkı Yazarı ödülünü kazandı ve Maratone adlı şirketini kurdu.

2002
İsveçli yapımcılar Will Young – Evergreen ve Gareth Gates – Anyone of Us ile Birleşik Krallık listelerinde bir numaraya yükseldiler.

2003
Bloodshy Avant, Britney Spears – Toxic ile Grammy kazandı

2004
Martin Kelly Clarkson’ın hiti olan Since U Been Gone’ın yazarı ve yapımcısı oldu.

2006
Martin Pink’in dördüncü albümü I’m Not Dead için şarkılar bestelemeye başladı.

2007
Bloodshy Avant, Britney Spears, Jennifer Lopez, ve Kylie Minogue için çalışmaya başladı.

2008
Lady Gaga’nın çoğu RedOne tarafından hazırlanan albümü The Fame yayınlandı.

2009
RedOne, Billboard tarafından yılın en başarılı yapımcısı seçildi

2010
Martin/Shellback “Raise Your Glass” (Pink) ile liste başı oldu. Ayrıca Martin’in “Teenage Dream” (Katy Perry) ve “California Gurls” (Katy Perry ft. Snoop Dogg) parçaları da liste başına yükseldi. Patrik Berger ve Robyn Grammy için aday oldular.

2011
Max Martin dördüncü kez ASCAP ödülünü kazandı.

2012
Shellback yılın en iyi bestecisi oldu, Jörgen Elofsson, Kelly Clarkson’ın bir numaralı single’ı “Stronger” için çalıştı. Icona Pop, “I Love It” ile uluslararası başarı yakaladı.

2013
Falk, Rami, ve RedOne, Nicki Minaj – Starships için çalıştı. Max Martin altıncı kez ASCAP ödülünü kazandı.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir