Röportaj: Gisle Martens Meyer

Gisle Martens Meyer tarafından geliştirilen gerçek zamanlı müzik simülasyonu olan Bow Corpse projesi hakkında daha detaylı bilgiler almak için kendisine merak ettiğimiz birkaç soru sorduk! Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz yapay zeka ve müzik konulu röportajı aşağıdan okuyabilirsiniz! Ayrıca Bow Corpse bu yıl Bergen‘de Nattjazz Festivali‘nde de sahne alacak!

İlk olarak nasılsın? Bow Corpse projesi nasıl gidiyor? Bize biraz bilgi verebilir misin, Swarm simülatörü, hayalet klonlar nedir?

GMM: Ben iyiyim teşekkürler! Türkiye’de nasılsınız? Avrupa ile Asya arasındaki yeni metro tüneliniz için tebrikler! Şuan Bergen’deki konser için orkestra ve kareografçılar ile son hazırlıklar için havalimanı yolundayım. Sonunda Swarm projesini müzisyenlerle birlikte denemiş olacağız. Her müzisyenin kendine ait bir Swarm klonu olacak ve birlikte müzikal hayaletleri ile beraber çalacaklar. Daha detaylı bilgiyi http://gmm.io adresinden alabilirsiniz, orada şuan açıklayamacağım derinlikte bilgiler mevcut.

Müzik similasyonu fikri nasıl başladı? Aklına nereden geldi?

GMM: Zaten yıllardır günlük hayatta karşılaştığımız ve görmezden geldiğimiz birçok sesi müziğe dönüştürmek için çalışıyordum ama bugüne kadar hep arabalar, vücutlar, dağlar şehirler gibi müzikal olmayan kaynaklar çalışıyordum.

BIT20 orkestrasını için bir parça üretmek için beni görevlendirdiklerinde de orkestralarda gizli kalmış, görünmez seslerden, orkestranın çatlaklarında kalmış hayaletlerden bir parça yaratmak istedim. Bu bahsettiğim sesler o kadar küçük ki sıradan bir performans sırasında duyma şansınız yok fakat bu klonlar ile aynı sesten binlerce kez üst üste üretince hayata geçmiş oluyorlar. Bu seslerin hayatlarını sürdürmesi için de onların arı sürüleri gibi davranmasını, sürü simülatorleri sayesinde sağlıyorum. Veya bir başka deyiş ile müzisyenler enstrümanlarını çalarken kendi klon sürülerini kontrol etmiş oluyorlar.

Ben daha önce İstanbul’da Müzik Animasyon Makinesi’ni izleme şansını elde etmiştim, daha sonra da aynı makineyi Björk’ün bir konserinde kullandığını duydum. Yakın gelecekte daha çok eş zamanlı müzik simülasyonları göreceğimizi düşünüyor musun? Müzik simülasyonları konser deneyimine nasıl bir etki sağlıyor?

GMM: Bence yakın gelecekte çok fazla yapay zeka (ya da daha doğru bir söyleyiş ile akıllılığı arttırılmış sistemler) ürünlerini sadece eğlence sektöründe değil hayatın tüm alanında görmeye başlayacağız. Artık buzdolaplarının bile bilinçli bir şekilde sizin adınıza karar verdiği gibi her şey akıllı olacak ve bütün bu akıl big data’dan ve artık cihazların birbirlerinin deneyimlerini paylaşmasından gelecek. Bir yandan da bence bugüne kadar çok fazla gerçek zamanlı simülasyon gördük örneğin Facebook’ta Twitter’da çok fazla zaman harcıyorsan senin hayatının bir simülasyonu oluyor o.

İzlediğim bir belgeselde müzikleri renkler olarak algılayabilen sinestezi hastası insanlar vardı. Gelecekte herkesin bu projelerle müziği görebilmesi sağlanabilir mi? Bow Corpse’nin kolonilerini müzik notaları olarak okuyabilir miyiz?

GMM: Aslında swarmları müzik notası olarak düşünürsek çok farklı renkler halinde ortaya çıkıyorlar. Eğer kayıdını bir müzikal sıralayıcıya koyarsen farklı renklerde notalar gibi gözüküyor; aynı alttaki fotoğrafta olduğu gibi.
B75g6kUIMAAnuia


Nattjazz Festivali
‘nde sergileyeceğiniz gösteri bence unutulmaz bir performans olacak. Sahnede bizi bekleyen sürprizler var mı?

GMM:Bence en büyüleyici kısım kolonilerin farklı kişilik özelliklerine sahip olması. Her biri aslında farklı karakterlere sahip küçük tatlı yaratıklar. Bu özellik ise tasarlanmış bir durum değilti, aciliyetten kendiliğinden ortaya çıktı. Ama en büyük sürpriz ise insanlara karşı bu deneyimin ağır teknolojik, distopik içerikler haricinde ne kadar duygusal ve insansı olduğunu sunmak. Bow Corpse kanlı canlı, işlerinde çok iyi insanlar, müzisyenler, performans sanatçıları, dansçılar ve kolonilerimiz dahil herkes tarafından oluşturulan bir müzikal ifade. Ve bir kez daha en önemli kısmı insansı özelliklerin müzik oluşumuna dahil edilerek her şeyin çok canlı tutulması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir