El Emeği Göz Nuru

İğnenin Deliği: Çağdaş Nakış sergisi Oslo Dekoratif Sanatlar ve Tasarım Müzesi’nde izleyicilerle buluşacak. 22 Şubat Pazar günü başlayacak sergi 16 Mayıs Cumartesi gününe kadar devam edecek. Bu tarihler arasında Oslo’ya yolunuz düşerse kaçırmamanız gereken bir koleksiyonu bir araya getirmiş küratörler Anne Kjellberg ve Knut Astrup Bull.

üniforma

Müze kataloğundan alıntı yapacak olursak: “Son yıllarda çağdaş sanatın alanı genişledikçe nakışa olan ilgi de yeniden canlandı. Bu sergi, Norveçli ve uluslararası sanatçıların çağdaş nakış işlerine odaklanırken sanatçıların araç olarak neden nakışı seçtiklerine de daha yakından bakıyor.”

el

Sanatçıların eserlerinde geleneksel nakış işlerinden farklı olarak müdahale ve yaratıcılık devreye giriyor. Sanatçılar bir kumaş parçası üzerinde daha önceden yapılan bir deseni kopyalamak yerine farklı ortamlar üzerinde çalışarak nakış algımızı dönüştürüyorlar ve geçmişle bağımızı koparıyorlar. Küratörler bağları çok da koparmak istememiş olacak ki birkaç da geleneksel nakış örneği sergilemeyi tercih etmişler.

yağmur

Eserler, birbiriyle iç içe geçen beş temaya göre sıralanmış: Nakış gerçekleri; Zaman, bellek ve izler; Gelenek ve miras; Anlatı; Güç ve statü. Bu temalarla hedeflenen, nakış karşısında işleyen güç, statü, tarih, toplumsal cinsiyet mekanizmalarını masaya yatırmak ve el işlerine ve nakış geleneklerine derinlemesine bir bakış sunmak.

Eserleri sergilenecek otuz yedi çağdaş sanatçı ise şöyle: Málfriður Adalsteinsdottir, Bren Ahearn, Ghada Amer/Reza Farkhondeh, Maurizio Anzeri, Linda Behar, Eliza Bennett, Anne Ingeborg Biringvad, Lou Cabeen, Sonya Clark, Orly Cogan, Susan Collis, Regien Cox, Siri Ensrud, Jochen Flinzer, Kristine Fornes, Flore Gardner, Patrick Ian Hartley, Erlend Helling-Larsen, Erik Hellsten, Kent Henricksen, Elana Herzog, Kimsooja, Åse Ljones, Nava Lubelski, Anna von Mertens, Gunvor Nervold Antonsen, Sidsel Palmstrøm, Hans Hamid Rasmussen, John K. Raustein, Maria Manuela Rodrigues, Tucker Schwarz, Maria Ryan Sondresen, Lars Sture, Marion Strunk, Susie Vickery, Synnøve Øyen.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir