Röportaj: Efterklang + Tatu Rönkkö (Liima)

Bu akşam ve yarın akşam Salon IKSV‘de konser verecek olan Efterklang ve Tatu Rönkkö (yeni duyurdukları adları ile Liima) konser öncesi sorularımızı yanıtladı. Büyük bir zevkle gerçekleştirdiğimiz bu röportajda gelecek planları ile ilgili küçük sürprizler de var! Konsere gelmeden önce mutlaka okuyun.

Hej! İstanbul’a tekrar hoş geldiniz, nasılsınız?
Rasmus: Çok iyiyiz, dün Kadıköy’de bir eğlence mekanına gittik, çok eğlendik.

Bu kaçıncı gelişiniz İstanbul’a?
Rasmus: Benim beşinci oluyor sanırım.
Tatu: Ben dört kere geldim henüz
Rasmus: Hatta bir yılbaşını burada geçirdim ben.

Çocukluğunuzdan beri birbirinizi tanıyorsunuz, 2000’den beri de bir müzik grubunuz var.

Rasmus: Üçümüz Efterklang olarak 14 yıldır beraberiz, Piramida turunda ise Tatu ile çalıştık, drummer olarak bizimle birlikte gezdi. Tur bitince de birlikte bir şeyler yapmak, bir grup kurmak istedik. Finlandiya’dan gelen bir teklifle, yaz aylarında 2 haftalık bir çalışmanın sonunda sıfırdan yeni şarkılar besteledik ve 2 haftanın sonunda da Liima olarak ilk konserimizi verdik. Sonbaharda da Berlin’de aynı şeyi yaptık, bu sefer 9 günümüz vardı. Şimdi de İstanbul’dayız 5 günümüz var, konsere gelecekler de 5 gün içinde bestelediğimiz yeni şarkıları ilk defa dinleyecekler.

Türkiye’ye özel, geleneksel bir şey katmayı düşünüyor musunuz konserinize? En son İstanbul konserinizde Katinka fes takıyordu.
Rasmus: Katinka kafasına hep değişik şeyler takar hehe,
Tatu: Belki biz de bu sefer konsere feslerle çıkarız hehe.

Peki enstrüman olarak?
Rasmus: İstanbul’u kaydetmeye çalışıyoruz, Finlandiya’da da aynı şeyi yapmaya çalıştık. Bir çiftlik evinde kaldık, çevremizdeki nesnelerle kaydettiğimiz sesleri müziklerimizde kullanmaya çalıştık. İstanbul’un da ruhunu yansıtmaya çalışacağız. Dün Kadıköy’den Karaköy’e geçerken vapur yolculuğunu kaydettik, motoru, dalgalar, martılar, düdüğü.
Tatu: Mesela dondurmacıların çaldığı çanı da kaydetmek istiyoruz. Konserde böyle sürprizlerimiz olacak.
Rasmus: Tatu genelde elektronik setler kullanıyor fakat İstanbul’da, sokakta bulduğumuz nesneleri çalmaya çalışacak.
Tatu:Belki de bir darbuka!

Piramida’nın oluşum sürecini biliyoruz, ama mesela bir çok gurup kendilerini stüdyoya kitleyip bir şeyler üretmek için kendilerini zorlarlar. Sizde bu nasıl oldu?
Rasmus: Liima olarak dördümüz, birlikte yazıyoruz, deniyoruz. Uzun süredir dışarıda bunun için çalışıyoruz. Finlandiya ve Berlin’den bahsettik, şimdi de İstanbul’dayız. Ortaya çıkardığımız ses, müzik nasıl olursa olsun anında kaydediyoruz. Hadi yeni bir şeyler üretelim, 5 gün sonra da insanlara çalalım. Liima’nın çalışma tarzı Efterklang’dan çok farklı çünkü besteleme/kayıt Efterklang’da çok uzun süreler alırken, Liima da her şey neredeyse 1 haftada oluyor. Farklı şeyler denemek istiyoruz, sadece müziğimizde değil, müziği ürettiğimiz süreçte de farklı şeyler yapmak istiyoruz.

Piramida’dan önce her şarkıda kendinizi arıyordunuz ama Piramida’da bir bütünlük var. Bu bütünlüğe nasıl karar verdiniz ya da bu bütünlük nasıl oluştu da böyle harika bir albüm ortaya çıktı?
Rasmus: Piramida’nın harika olmasına karar verdik öncelikle:) Tarz değiştirme, farklı sesler kullanmanın amacı kendimizi tekrarlamamaktı hep yeniyi aramaktı. Piramida ile aslında yine bize göre farklıydı ama dinleyici için bir bütün gibi durdu. Sadece kendi pusulamızı, iç güdülerimizi takip ederek ilerlemeye çalıştık, ancak bir albüm böyle kesinlikle olmuş olabilir.

Piramida ile ilgili son soru. Neden Piramida, çünkü bölgede çok fazla terkedilmiş şehir var?
Rasmus: Piramida aniden terk edilmiş gibi bir şehir, bir anda insanlar yok olmuş gibi. Eşyalar, dekorasyonlar, oyuncaklar. Ayrıca Piramida çok büyük bir şehir, her türlü binası var. Bu nedenle Piramida seçtik.

İstanbul’da vereceğini bu 5 günlük deneme daha sonrasında da konser verme fikri aklınza nasıl geldi?
Rasmus: Bir anda kendi kendine oluştu aslında.
Tatu: Finlandiya’daki bir başlangıç ateşiydi. Big bang ! Salon’un teklifi ile buraya geldik, Berlin’i planlayarak yapmıştık ama Salon’un teklif etmesi, tamamen doğal olarak bu işi devam ettirmemize sebep oldu. İnsanlar bize yeni projemizde güveniyor ve içlerindeki ne çalacaklar, yeni ne yapacaklar merakı ile davet ediliyoruz.
Rasmus: Cuma ve cumartesi çalacağımız parçalarda aslında deney yapıyor olacağız. Test gibi, bazı şarkılar başarısız olacak ama bazıları da çok sevilecek. Haftasonu bizimle izleyenler böyle bir deneyim yaşamış olacak.

Bundan sonra Efterklang + Tatu Rönkkö olarak mı anılacaksınız?
Rasmus: Aslında Liima’yı yarın ya da sonraki gün duyuracağız (Geçtiğimiz gün yeni gurup çalışmaları Liima’yı Twitter hesaplarından duyurdular), zaten şuan Soundcloud üzerinden Berlin ve Finlandiya kayıtları dinlenebilir halde. Aynı şekilde İstanbul kaydını da internetten erişime sunacağız.

Bağımsız bir grup olmanıza rağmen aslında bir plak şirketi birlikte çalışıorsunuz, 4AD. Bunun artıları ya da eksileri nelerdir?
Rasmus: 4AD ile çok özel bir ilişkimiz var, bize tam özgürlük veriyorlar ve istediğimiz şeyleri denememizden de mutlu oluyorlar. Belki diğer gruplar 4AD gibi büyük bir şirketle çalışmanın baskını hissediyordur ama bizde böyle olmadı hiç. 4AD ile çalıştığımız için çok şanslıyız. Ayrıca onlar için de bizimle çalışmak güzel bir şey, çünkü bizim gibi sürekli yeni şeyler deneyen bir grup, onların diğer gruplarına da ilham kaynağı olabiliyor. Sadece çok fazla hakları var. Biz öldükten 70 sene sonraya kadar 3 albümümüzün de hakları onlarda olacak. Bence bu çok çok saçma bir şey, ama bu kadar çok iyi tarafının yanında bu tür hakları vermek küçük bir şey. Ama daha küçük plak şirketleri ile çalışıyorsanız, bu haklar konusunda zaman konusunda tamaman siz karar veriyorsunuz.

Peki Liima ne olacak?
Rasmus: Henüz karar verilmedi, 4AD ile çalışabilir de, çalışmayabilir de. Belki hiçbir plak şirketi ile işbirliğine girmez. Şuan resmi olarak bir kayıt yapmadığımız için bunu söylemek erken.

Danimarka Ulusal Oda Orkestrası ile verdiğiniz konserler bir kereye mi mahsustu, yoksa tekrarı olacak mı?
Rasmus: Liima çok farklı bir proje, daha basit daha elektronik, Efterklang daha orkestral bir projeydi. Bu nedenle Liima ile değil ama belki Efterklang ile böyle bir şey tekrar olabilir zaman gösterecek.

Efterklang çoraplarınız çok güzeldi, şuanda da giyiyor musunuz?
Tatu:Ben o çoraplardan hiç almadım.
Rasmus: Belki de Liima çorapları yapma vakti geldi o zaman.

Belki Liima şapkaları?
Rasmus: Süper fikir!

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir