Yüzyıla Yayılan Bir Sanat Projesi: Geleceğin Kütüphanesi

Geleceğin Kütüphanesi, Framtidsbiblioteket, İskoç sanatçı Katie Paterson ve Oslo Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla Oslo’da açılacak bir kütüphane. Bu kütüphanenin en büyük özelliği ise tam yüzyıl sonra yani 2114’te açılacak olması. Bu kütüphane için Oslo’nun dışında bin ağaç ekilerek özel bir orman hazırlanmış. Ağaçların ekilmesi ve kütüphane açılana kadar korunması Oslo Belediyesinin görevi. Yüzyıl sonra bu ağaçlar kullanılarak, kütüphane için özel olarak yazılan eserler basılacak ve kütüphanenin açılışı yapılacak. Bu sürenin sonuna kadar, eserlerin kendi yazarlarından başka hiç kimse yazılanlardan haberdar olamayacak. Pek tabii ki biz ölümlü okuyucular bu kitapların hiçbirini okuyamayacağız ama torunlarımız bu şansa erişebilirler.

Yazılan kitaplar 2018’de yine Oslo’da açılacak New Deichmanske Halk Kütüphanesi’nde saklanacak. Paterson’ın tasarladığı bir odada Geleceğin Kütüphanesi için yazacak yazarların ve eserlerinin isimleri sergilenecek. Tabii ki eserlerin kendisine 2114’e kadar erişilemeyecek.

Bu projeye katkı sunacak yazarlar, İngiltere ve Norveç’in önemli yayınevlerinin direktörlerinden, editörlerinden ve kütüphanecilerden oluşan bir kurul tarafından seçilecek. Proje için eserlerini teslim edecek yazarlara konu, tür ya da eserin uzunluğuna dair hiçbir kısıtlama getirilmiyor. İlk kitabı yazması Kanadalı yazar Margaret Atwood’dan istenmiş. Atwood kitabını 2015 Mayısı’nda Lillehammer Edebiyat Festivali’nde bir törenle teslim edecek. Atwood, projenin yüzyıl sonra yeryüzünde hala insan yaşamı olacağına inanması açısından heyecan verici olduğunu düşünüyor. Aslında proje bütünüyle umut üzerine kurulu. Belirsiz bir gelecekte bu kitapları okumak isteyecek bir grup insanının bulunabileceği umudu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir