Kenti Dönüştürecek Bir Sanat Projesi: Flatbread Society

Slow Space Programı, Claire Doherty’nin kuratörlüğünde yaratım aşaması uzun bir sürece yayılan, kamuya açık, kalıcı sanat eserlerinin yaratılmasını öngören ve halihazırda üç projeden oluşan bir sanat programı. Geleneksel sanat eseri yaratım süreçlerine ve formlarına meydan okuyan bu program, kentsel dönüşüm alanlarında sanatçılara yeni bir çalışma alanı yaratıyor. Bu programla Oslo’nun konteyner limanı Bjørvika’nın kentsel dönüşümü de yepyeni bir boyut kazanacak.

Bu kapsamda devam eden projelerden biri olan Flatbread Society 2012-2016 yılları arasında dünyanın her yerinde çeşitli organizasyonlar düzenleyerek nihai durağı olan Bjørvika, Oslo’ya gitmeye hazırlanıyor.  Projede yer alan sanatçılar Futurefarmers ve Amy Franceschini, fırıncılar, bilim insanları ve çiftçilerle birlikte çalışarak kamuya açık bir sanat eseri olarak planladıkları projenin en sonunda Bjørvika’da kamuya açık bir ekmek fırınına dönüşmesini hedefliyor.

Yakın bir zamana kadar betonlaşmış bir atık alanı olan Loallmenningen bu projeyle şehir içinde bir tarım alanına dönüşecek ve Bjørvika Fırını’nın da ev sahibi olacak. Fırının çeşitli türlerde ekmeği pişirmeye uygun çok amaçlı bir fırın olması hedefleniyor. Aynı zamanda etrafa kurulacak oturma alanı da fırından gelen sıcaklıkla ısıtılacak.

Flatbread-1-22

Projenin amacı, bölgedeki yaşayan herkesin aktif olarak katkıda bulunabileceği şekilde alternatif kentsel dönüşüm planları ve tasarımları önermek. Tüm bunları yaparken de katılımcıları tarıma dayalı toplumların geçmişini ve bugününü düşünmeye teşvik etmek.

flatbread-2-70

Flatbread Society 2013 ilkbaharında fırının nihai şeklini ve işlevini belirlemek üzere Bjørvika’da geçici bir fırın kurdu. El yapımı masa ve sandalyelere kano şeklinde bir fırın eşlik etti. Etkinliğe projenin bütün paydaşları da katıldı.

flatbread2014

Tam bir yıl sonra 2014 ilkbaharının sonunda proje yepyeni bir aşamaya geçti. Fırının ve çevresindeki tarım alanın nihai yeri belli oldu. 2016’daki resmi açılışa kadar bölgede çalışmalar devam edecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir