Hundraåringen Som Klev ut Genom Fönstret och Försvann

İzlanda’da bulunan bir zamanların efsane yanardağı Eyjafjallajökull’den bile daha zor söylenecek bir film var karşımızda: ”The 100 Year Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared”. Copy paste’siz yazılamayan bu filmin Türkçesi ise “Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam” anlamına geliyor. Yine uzun, yine uzun diyerek filme kendimiz bir isim bulursak da: ”Ölmeyi Unutan Adam” diyebiliriz.

atlayanamca
Her şey bu atlayış ile başlıyor.

Jonas Jonasson‘un romanından uyarlama film, İsveç yapımı ve yönetmenlik koltuğunda Felix Herngren oturuyor. Filmde kahramınımız Allan Karlsson(Robert Gustafsson), yüz yaşında delikanlı bir ihtiyardır. Hayattaki en büyük hobisi bir şeyleri patlatmak olan Allan, yüzüncü yaşını huzur evinde kutlamayı beklemektedir. Ancak partiye katılmak istemeyen Allan, odasının camından atlar. Camdan atlamak derken gözünüzde aksiyon dolu sahneler canlanmasın. 10 cm’lik bir yerden atlıyor Allan dede. ”Zaman makinen olmadığı sürece pişmanlığın hiç bir yararı yoktur” diyen Allan, cebindeki son parayla otobüs bileti alır. Bu sırada şans eseri eline bir bavul geçer ve bu bavulun içinde uyuşturucu parası vardır. Ve bu sahneden sonra Allan’ın trajikomik hikayesi başlıyor.

Bu filme biraz da abartarak Forrest Gump‘ın ”koşamayan” hali diyebiliriz. Film boyunca Allan’ın geçmişinden kareleri izlerken aslında dedemizin ne kadar önemli bir insan olduğunu anlıyoruz. İspanyol diktatör General Francisco Franco, eski Amerika başkanı Harry S. Truman, ünlü Rus fizikçi Yuri Popov, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin, eski Amerika başkanı Ronald Reagan ve daha bir sürü ünlü kişi Allan’ın geçmişten tanıdığı çıkıyor. Adeta ”Tarihin Arka Odası” şeklinde olan Allan’ın geçmişi bizi sürekli başka yerlere götürüyor. Filmin en büyük artılarından birisi sahneler arasındaki geçişler. Adeta Wes Anderson sahneleri gibi olan bu geçişler ve hikaye, izleyenlere bu senenin en güzel filmlerinden biri olarak gösterilen The Grand Budapest Hotel‘i anımsatıyor. Wes Anderson’un bu filmini izleyip, seven birisinin ”Ölmeyi Unutan Adam”ı sevmemesine imkan yok.
100-year-old-man_704
114 dakikalık bu İsveç yapımı film, kötü adam olarak ise karşımıza kötü adam olarak ün yapmış bir oyuncu çıkartıyor. Snatch ve Lock, Stock and Two Smoking Barrels filmlerinden tanıdığımız Alan Ford(Guy Ritchie’nin kankası olur), bu filmde de izleyenleri şaşırtmıyor ve ”kötü zengin” adam olarak filmdeki yerini alıyor. Sonuç olarak, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann(evet copy paste) son derece eğlenceli bir film. IMDB’de şu an 7.1 olan notun biraz daha fazlasını hak ediyor(7.5-8).